2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Összetűzések Calais-nál

Hír TV

2018. február 2., péntek 12:17, frissítve: péntek 15:41

Afgán és eritreai migránsok estek egymásnak Calais-ban. Híradások szerint tizenhárman megsebesültek, öt fiatal menekültet meglőttek. Később nem messze folytatódott a csetepaté. A francia rendőröknek kellett szétválasztaniuk a szemben álló, több száz fős csoportokat.

Fémrúddal verték egymást a migránsok az észak-franciaországi Calais-ban. A külvárosban és a közelben több helyen is összecsapások törtek ki az afgán és az eritreai menekültek között. A hatóságok szerint a két csoport az ételosztás idején esett egymásnak. Még lövések is eldördültek, egyes információk szerint az afgánok használtak fegyvert. Négy embert súlyos sebesüléssel vittek kórházba.

Néhány kilométerrel arrébb 150-200 eritreai támadt húsz afgánra. A francia rendőröknek kellett közbelépniük, hogy megvédjék az afgánokat. Ilyen súlyos zavargás novemberben történt utoljára Calais-ban, akkor afgán csoportok csaptak össze feltehetőleg az embercsempészek közötti leszámolás miatt.

A francia hatóságok másfél éve, még az előző párizsi kormány idején számolták fel a dzsungelnek is nevezett tábort. Azóta is 600-800 migráns lehet ott, ők illegálisnak próbálnak átjutni Nagy-Britanniába.

„Jól tudjuk, hogy nincs rövid távú megoldás, semmi nem kényszeríti a rendőrség vezetőjét és a kormányt, hogy azt mondja a rendőröknek, vigyék el a menekültek takaróit és sátrait. Nem változik meg a helyzet Calais-ban, mindig lesz ott 600 migráns” – mondta az egyik civil szervezet munkatársa.

Az újabb ideiglenes tábor kiépítését továbbra sem teszik lehetővé a hatóságok, de az ételosztást engedélyezték a civil szervezeteknek. E csoportokkal egyáltalán nem felhőtlen a viszonya a francia elnöknek, a hónap közepén Calais-ban azzal vádolta meg őket, hogy miattuk nem jelentkeznek a migránsok a hivatalos befogadóközpontokba. Emmanuel Macron azt ígérte, a jövőben a francia állam szervezi meg a konfliktusokat kiváltó ételosztást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!