2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Még nincs megegyezés a baloldalon

Hír TV

2017. november 17., péntek 09:28, frissítve: szerda 19:44

Cáfolja az MSZP és a DK is, hogy már kész listájuk lenne a 106 egyéni választókerületi jelöltről. A Tarjányi Péter érdekeltségébe tartozó Zoom.hu szivárogtatott ki egy névsort – eszerint Gyurcsány Ferenc pártja Bokros Lajost, míg a szocialisták Fodor Gábort is bevinnék a hátukon a parlamentbe.

Október elején mondott le a miniszterelnök-jelöltségről Botka László. Az MSZP és a DK között ezt követően kezdődött újra és gyorsult fel az egyeztetés a választási együttműködésről.

Az már napok óta tudott volt, hogy 60-40 arányban osztoznak majd az országos listás helyeken, ám a Botka megbuktatásában is komoly szerepet vállaló Tarjányi Péter érdekeltségébe tartozó Zoom.hu birtokába egy név szerinti lista is eljutott. Eszerint a szocialisták 62, a Demokratikus Koalíció 44 körzetet kap.

„Valakinek befújt a postaládájába vagy a villamoson talált egy listát, azt jelzem, hogy ez hamis, nem vesztettem el ezt a listát. Ezek az állítások nem igazak. Én sajnálom, de értem, hogy közelítünk a megállapodáshoz, ez igaz, amikor közelítünk a megállapodáshoz, akkor egyre inkább más dolgok kerülnek előtérbe. De szerintem most hagyjuk a számháborút, hagyjuk azt, hogy ki kicsoda lesz ebben az ügyben, maradjunk abban, hogy a szándékaink komolyak ebben az ügyben” – jelentette ki Molnár Gyula.

Az MSZP elnöke befolyásolási kísérletnek tartja a névsort, a megállapodás tényét a Demokratikus Koalíció szóvivője is cáfolja.

„Molnár Gyula cáfolta, akkor nyilván Molnár Gyula igazat mond. Nincs még ilyen megállapodás. Annak a bizonyos cikknek egyetlen része volt igaz, hogy a két párt tárgyal. Ez a tárgyalás zajlik nemcsak az MSZP és a DK között, hanem más pártok között. A DK tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, hogy akkor jelentjük be a 106 jelöltet, hogyha megszületett a végső megállapodás” – mondta Gréczy Zsolt.

A Zoom.hu arról is írt, hogy a listán a mérhető társadalmi támogatottsággal nem rendelkező Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom vezetője is rajta van. A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere is cáfolja a megállapodás tényét. Ugyanakkor azt megerősítették, hogy tárgyalnak és nekik is van egy listájuk, amelyen Bokros Lajos is szerepel.

„Mi egy húsz plusz kettős névsort adtunk át a többi párt részére, had ne nevezzem meg ezeket, nyilvánvaló, ez a tárgyalási alap. Igenis vannak olyan jelöltjeink, amelyek szerintünk közös jelöltként, majdnem azt mondom, hogy szinte biztosan meg tudnák szerezni a mandátumot” – mondta el Kajdi József, a MoMa elnökségi tagja.

Fodor Gábornak is a politikai túlélést jelenheti az MSZP és a DK választási alkuja, legalábbis a kiszivárgott listán ő is szerepel. Így jutott be már 2014-ben is a parlamentbe. Bár Fodor Gábor a napokban azt hangoztatta a Hír TV-ben, hogy pártja támogatottsága 2% körül van, a liberálisokat az összes közvélemény-kutató 1%-on méri.

– Nem rólunk szól, hiszen mi a legnehezebb körülmények közepette is, tavaly például egy népszavazási kampányban, amikor jobbról-balról támadtak minket, közel 2%-nyian szavaztak ránk. Tehát nem a liberális pártról van itt szó elsősorban, hanem arról, hogy mi is voltunk hasonló helyzetben.

– Népszavazáson kétszázaléknyian szavaztak önökre, ez hogy jön ki?

– Arra az álláspontra, ami mi képviseltünk.

– Hát, az nem biztos, hogy mindenki az volt.

– Az nem biztos, így van, de az ember nyilván azokat a méréseket veszi figyelembe, amik vannak. A liberális párt képviselte egyedül ezt az álláspontot, és ennyien mellé tették le a voksot.

Sajtóértesülések szerint a DK és az MSZP az LMP-nek is tenne gesztusokat. Így Pest megye 2-es választókerületében nem indítanának Szél Bernadett-tel szemben senkit. Ugyancsak tárgyalási alap lehet Tolna megye 1-es választókerülete, Szekszárd, ahol Hadházy Ákos LMP-társelnök indul várhatóan egyéniben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!