2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Orvosi műhiba kontra emberek: nehéz a bizonyítás

Nehéz bizonyítani az összefüggést egy orvosi műhiba és egy évekkel későbbi haláleset között. A Hír TV Panaszkönyv műsora egy olyan esetet tárt fel, ahol a család szerint egyértelmű, hogy melyik intézmény és mikor hibázott, a kórház viszont nem ismeri el a felelősségét.

  • Orvosi műhiba kontra emberek: nehéz a bizonyítás

Barna 20 évesen temette el lányát, Mónikát. Az apa úgy érzi, sohasem lesz nyugodt, mert biztos benne, hogy a lánya orvosi műhiba áldozata lett.

Amikor ugye a lány megszült, megszült, császározták, rá kettő hónapra jöttek a görcsei - idézte fel Kalucza Barna.

Mónika panaszaival többször járt abban a Zala megyei kórházban, ahol korábban szült, de nem sikerült kideríteniük, hogy mi a baja. Később Mónika a párjával Ausztriába költözött, ahol rosszul lett, megműtötték. És itt jött a meglepetés. Egy korábbi operáció során bent felejtett törlőkendőt operáltak ki a lányból, ami ezeken az feldbachi kórházban, a műtét során készített felvételeken is jól látszik.

Ők látták, érdekes, ők látták, hogy mi van benne és ők azonnal hívtak hatósági személyt és úgy látszik a képeken, hogy ugye hogy műtik, ugye hogy, ott van képeken minden, hogy ők ezt hivatalossá tették, hogy Magyarországon ez van, hogy csak úgy bent hagyják a törlőkendőt - folytatta Kalucza Barna.

Az osztrák orvosok a törőkendőn kívül egy kiterjedt daganatot is találtak Mónika hasában. A család úgy gondolja, hogy a 2011-es császármetszéskor bent felejtett törlőkendő okozta a rákos megbetegedést, mert ezután jelentkeztek a lány panaszai.

A Panaszkönyv megkereste a Zala megyei kórházat, akik írásban válaszoltak. A műtéti jegyzőkönyvre hivatkozva azt írták: egyértelműen bizonyítható, hogy nem ők hagyták bent a törlőkendőt és a lány halálát daganatos megbetegedés okozta.

- Maga a törlőkendő az ön tapasztalata szerint mit okozhat?

- A törlőkendő attól függ, hogy hol, a hasban hol helyezkedik el, milyen szervhez közel, már a bekerülés körülményei miatt is okozhat steril gyulladást, ugye, ha sterilen kerül be, de hogyha a bélszakasz közelében átfúródik, akkor kialakulhat bakteriális gyulladás is, tehát gyulladást okozhat.

- Esetleg ez a gyulladás később lehet-e egy kiindulópontja mondjuk egy rákos megbetegedésnek?

- Ilyen jellegű daganatos betegséget ilyen rövid idő alatt egy törlőkendő nagy valószínűséggel nem okoz. tehát ezt ki lehet jelenteni, természetesen, hogyha tartósan, tehát évtizedekig bent van egy törlőkendő, a helyi gyulladás átalakulhat rosszindulatúvá, de akkor az egy helyi folyamat.

 

(Fülöp Zoltán, igazságügyi orvosszakértő)

Az idegen test, például egy törlőkendő vagy orvosi műszer bennhagyása egyértelműen az operáló orvos felelőssége, ennek a kockázatát nem a betegnek kell viselnie- mondja ez ilyen estekre szakosodott ügyvéd. Mivel azonban Mónikát többször is műtötték, így nehéz megállapítani, hogy ki, hol hibázott.

Ha most azt akarjuk megkeresni, hogy konkrétan ki a hibás, az szinte lehetetlen - a per indításához Barnának szüksége lenne egy előzetes orvosszakértői véleményre és a még hiányzó bizonyítékok beszerzésére.

Össze kellene hozni az oksági összefüggést a haláleset, annak bekövetkezte, annak oka és a császármetszés során bent hagyott törlőkendő által okozott károk között, mert ha van okozati összefüggés, csak akkor lehet kártérítést kapni - mondta el Ábrahám László, ügyvéd.

Ennek alapos felderítéséhez pedig akár több szakértő munkájára is szükség lenne, akiket Barnának kellene kifizetnie. Erre azonban a családját alkalmi munkákból eltartó, gyászoló édesapának nincs lehetősége.

Ha lemaradt, megtekintheti a Panaszkönyv ismétlését ma 18:05-kor, szombat 20:05-kor és vasárnap délelőtt 11:05-től a Hír TV-n!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!