2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Országos teszt az állóképességről: íme az eredmény

2015. május 30., szombat 12:32, frissítve: szombat 12:50

Rendkívül gyenge a magyar diákok állóképessége. Az országos teszt eredménye alapján 18 éves korra a fiúknak alig több mint harmada, a lányoknak pedig kevesebb mint ötöde képes megőrizni fittségét. Az uniós pénzből finanszírozott program keretében 750 ezer 10 és 18 év közötti iskolás fizikai állapotát mérték fel.

Míg a 10 éveseknél 77 százalékban egészségügyi zónában vannak a tanulók, sajnos ez a 18 éves korosztályra 37 százalékot tesz ki. Vagyis a korral drasztikusan zuhan a diákok állóképessége – ez derült ki a nemzeti egységes tanulói fittségi teszt eredményeiből. A mintegy öt hónapon át tartó vizsgálatban 750 ezer diákot teszteltek. „Ez egy olyan adat, amit nagyon komolyan kell venni, és azt gondolom, hogy a mindennapos testnevelés ezért ezt a célt tudja szolgálni, hogy a nevelési-oktatási tartalmak mellett az iskolai környezetben az egészségfejlesztési funkciót is el tudja látni ez a tevékenység, amit mindennapos testnevelésnek gondolunk” – mondta Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke.



A Magyar Diáksport Szövetség elnökével a köznevelési államtitkár is egyetért. Czunyiné Bertalan Judit szerint a mérési programmal javítani lehet az egészségstratégiát. „Ez a mérés hozzásegít minket, hogy korosztályonként, adott esetben régiónként vagy eltérő területein az országnak milyen célzott és milyen programszerű beavatkozást lehet tenni az ott felnövő gyerekek egészségének vagy egészségtudatosságának a kialakítása érdekében” – fogalmazott a köznevelési államtitkár.

Az egészségügyi helyettes államtitkár abban bízik, hogy a programnak köszönhetően javulni fog a diákok egészségi állapota. „Soha korábban nem látott adatbázis áll már most, illetve a következő években is fog a rendelkezésünkre állni, amelyből ténylegesen láthatjuk azt, hogy milyen a társadalom fiatalabb korosztályának az egészségügyi állapota, milyenek a népegészségügyi mutatók, hol állunk jól, hol állunk rosszabbul, illetve ha ez sok éven keresztül zajlik, akkor a folyamatokra is lesz egy rálátásunk” – nyilatkozta Beneda Attila.

A mérés során a diákok állóképességét, hajlékonyságát, vázizomzatának fittségét és testtömegindexét vizsgálták. A program teljes egészében uniós forrásból valósul meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!