2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Vezércikk 04:00

Örömükben fesztiváloznak, amiért mégse épül tábor

2016. július 29., péntek 19:25, frissítve: péntek 19:58

Fesztivállal ünneplik Martonfán, hogy mégsem épül befogadóállomás a településen. Az egy évvel ezelőtti tiltakozások helyszínén rendezik meg az eseményt. A martonfaiak egy éve a sajtóból tudták meg, hogy a kormány a falu határában akar tábort építeni.

Egy éve kezdődött és ötven napig megállás nélkül tartott a 220 lelkes falu, a baranyai Martonfán élők tiltakozása a település határába tervezett menekülttábor ellen. A helyiek kiköltöztek a volt lőtérre és azt mondták, akár a testükkel is, de megakadályozzák az építkezést. Négy alkalommal szerveztek félpályás útlezárást.

„Csak másabb a nyugalom. Hát, az mondjuk, hogy mondjam, zavar, bánt minket, mert, ugye, mégiscsak az országhatáron ott vannak azok a nagy cirkuszok, és szomorú, hogy ilyen dolgok vannak, de hát, mi pillanatnyilag annak örülünk, hogy itt azért nem létesült” – fogalmazott egy martonfai lakos.

A falu polgármestere azt mondja, az azóta menekültügyben történtek igazolták akkor félelmeiket. „Beigazolódni látszanak azok a tények, amitől mi féltünk. Egész Európát rettegésben tartja ez a terrorizmus. Úgyhogy mi nagyon-nagyon örülünk, és ez a közösség is, hogy ez a beruházás nem valósulhatott meg” – nyilatkozta Bosnyák András.

Az egy évvel ezelőtti tiltakozásuk helyszínén most háromnapos fesztivált rendeznek a martonfaiak. Ugyanúgy sátrakban alszanak, mint akkor, de azt mondják, a hangulat egészen más, mint 2015-ben. Akkor féltek, most viszont örülnek

„Európában is példát lehet venni róluk olyan szempontból, hogy ki kell mondani, a király meztelen vagy a császár meztelen. Tehát hogy életveszélyes dolog lenne ide menekülttábort engedni, és az embereknek fel kell emelni a fejüket, vissza kell venni a hazájukat. Legyen az Németország, legyen az Franciaország, és a martonfaiak az ő számukra is példát adnak arról, hogy ez lehetséges” – jelentette ki Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője.

A falu önkormányzatát hivatalosan tavaly sem tájékoztatták a tervezett beruházásról, az erről szóló kormányhatározatról csak a sajtóból értesültek. Arról, hogy végül nem épül meg a menekülttábor, szintén nem kaptak hivatalos értesítést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!