2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Örök nyugalomra helyezték Maléter Pál özvegyét

Hír TV

2019. december 14., szombat 18:24

Eltemették az '56-os forradalom mártírjának, Maléter Pálnak az özvegyét. A gyászszertartáson a családján kívül közeli barátai és ismerősi vettek részt. Gyenes Judith december elsején hunyt el, földi maradványait az Új köztemetőbe, a 301-es parcellába helyezték örök nyugalomra.

 

Érts meg, itt most nem számít se feleség, se család!

– így emlékezett vissza Gyenes Judith hét évvel ezelőtti interjújában férjének '56-os szerepéről. A Nagy Imre-kormány honvédelmi miniszterével, Maléter Pállal 1954-ben házasodtak össze, majd két év múlva a szovjetek tárgyalási ajánlattal tőrbe csalták és letartóztatták. 1958-ban zendülés, hazaárulás vádjával halálra ítélték és még abban az évben ki is végezték Malétert.

Gyenes Judith földbirtokosi származása és férje miatt nem tanulhatott tovább és sokáig csak alkalmi munkákból élt. De folyamatosan ápolta mártír férje és a forradalom emlékét. Alapítója volt a Történelmi Igazságtétel Bizottságának. 2006-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki. Idén december 1-én hunyt el.

A gyászszertartáson a családján kívül közeli ismerősei is részt vettek. Szenkovits Péter újságíró azt mondta: mindig küzdött az igazságért, az igazságosságért és a szolidaritásért.

Lengyel Anna dramaturg pedig társaival 15 órányi interjút készített Gyenes Judittal, amelyből hetvenperces, szó szerinti előadást készítettek. Ebből az interjúból idézett a szertartáson.

Maléter Pál özvegyét is a 301-es parcellába, az '56-osok közé helyzeték örök nyugalomra. Gyenes Judith 87 éves volt.

Hír TV