2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Óriási pusztítást hagyott maga után a vihar

Hír TV

2018. június 9., szombat 14:30, frissítve: szombat 16:35

Négy ember meghalt, amikor Dombóváron fa dőlt egy autóra tegnap esti viharban. A 40 méteres fa a villanyvezetékeket leszaggatva dőlt a haladó autóra. Országszerte gondot okozott a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső, Vas megyében több embert is ki kellett telepíteni, mert egy tó közelében megcsúszott a föld.

Halálos áldozata is volt a péntek esti viharnak. Ez a fa Dombóváron rádőlt egy autóra a Kórház utcában, amelyben öten utaztak. Csak egyikük élte túl a balesetet. Információink szerint az áldozatok között egy féléves csecsemő is van. Az ötödik utas sokkot kapott, a mentők kórházba szállították, de már hazamehetett.

„Dombóváron késő éjjel egy fa dőlt egy személyautóra. A járműben öten utaztak, közülük négyen olyan súlyos súlyosan megsérültek, hogy a helyszínen életüket vesztették. Az ötödik utas súlyos sérüléseket szenvedett. Az elhunytakat a Dombóvári hivatásos tűzoltók vágták ki az összeroncsolódott járműből” – ismertette a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő, Boros Brigitta.

 
MTI
 

Komoly károkat okozott az ítéletidő Nyugat-Magyarországon is. Vas megyében Hegyhátszentjakabon a Vádasa tórendszer védművének földcsuszamlása matt 40 embernek kellett elhagynia otthonát. Őket a művelődési házban helyezték el ideiglenesen - azóta visszatérhettek házaikba. A katasztrófavédelem nyúlgáttal emelte meg a töltést.

„Tegnap 10 óra magasságában érte el az Őrséget az a viharzóna aminek következtében nagy mennyiségű csapadék zúdult az Őrségre, és ennek következtében vízgyűjtő területén felgyülemlő víz megemelte a tó vízszintjét és átbukott a védőgátján és megcsúszott a rézső oldala és védekezést kellett elrendelni” mondta Egyed László, a Vas megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

 
MTI
 

Szenny- és csapadékvíz árasztotta el ezt az aluljárót Szombathelyen. A csatornák nem bírtak az óriási mennyiségű csapadékkal - két autó be is hajtott, de ki már nem tudtak jönni a nagy víz miatt. Végül autómentő vontatta ki a járműveket a vízből, a rendőrség pedig lezárta az utat.

Boszniában alma nagyságú jégdarabok potyogtak az égből. A védekezés szinte lehetetlennek tűnik. A szakértők szerint a túlzottan változatos időjárás továbbra is meghatározó lesz az évszakban.

 
MTI
 

A szélsőségek jellemzik a nyári időszakot, záporokkal-zivatarokkal, hőhullámok is előfordulnak. Az éghajlatváltozás is tehet a kánikulát követő erős viharokról. A Hír TV meteorológusa elmondta: a Föld középhőmérsékletének folyamatos emelkedése miatt egyre erősebbek a záporok zivatarok.

„Minél nagyobb az energiája a légkörnek, annál hevesebb viharok illetve zivatarok alakulnak ki, ha a hőmérséklete emelkedik a Földnek, akkor ugye egyre nagyobb energia áll rendelkezésre mind a hurrikánoknak és zivataroknak és sajnos ez kimutatott tény, hogy a Föld átlaghőmérséklete emelkedik” – jelentette ki Csonka Tamás.

 
MTI
 

A meteorológus hozzátette: az időjárás mintegy kéthetes csúszásban van a megszokotthoz képest, a leghidegebb idén márciusban volt, így várhatóan a nyári meleg is kitart majd szeptemberig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!