2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Orbán Viktor: Európai reneszánszt akarunk

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel folytatott tárgyalást a Karmelita kolostorban. A HírTV élőben közvetítette Orbán Viktor, Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki közös sajtótájékoztatóját a Karmelita kolostorból

  • Orbán Viktor: Európai reneszánszt akarunk

Európai reneszánszot akar a magyar, olasz és lengyel jobboldal, a balra tolódó Európai Néppárt miatt sok európai polgár politikai képviselet nélkül maradt, miután az EPP elkötelezte magát a baloldallal való együttműködés mellett – összegezte a hármas találkozó lényegét Orbán Viktor.

Európa jövőjéről, a jobboldali pártok terveiről egyeztetett egy kétórás megbeszélésen a Karmelita Kolostorban a miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel és Matteo Salvinivel, az olasz jobboldal erős emberével, a Liga elnökével. Orbán Viktor a találkozó időzítésére azt a magyarázatot adta, az Európai Néppártból nemrég kilépett Fidesz szövetségeseket keres, az Európai Parlamentben pedig két erős jobboldali frakció van, amelyekkel a jövőbeli együttműködés létrejöhet.

Ennek kereteit a várakozásokkal ellentétben nem adta meg, bár azt előzőleg is tudni lehetett, hogy egy új, közös európai parlamenti frakció alakítása még nincs napirenden. Orbán Viktor szerint azonban a szövetség feltételeit adottak: a három nemzet érdekei „nem állnak ellentétben egymással, sem belpolitikában, sem a külpolitikában”, mindhárom párt erős atlantista elkötelezettségű. A három párt szándéka az, hogy véget vessen annak a „nevetséges politikai gyakorlatnak, amely azt akarja elmagyarázni, hogy a jobboldalnak mindig széle van, a baloldalnak pedig mindig csak közepe” – fogalmazott a miniszterelnök.

A Salvini vezette Liga (Lega), a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz a következő hetekben programot állít össze, amelyben megfogalmazzák közös értékeiket. Ezek a szabadság, az európai hagyományos értékek, az emberi méltóság, a nemzeti sziverenitás, a család és a kereszténység lesznek, illetve a kommunizmus, az illegális migráció és az antiszemitizmus elutasítása. Mint Orbán Viktor fogalmazott, májusban kerülhet sor a követező háromoldalú találkozóra, vélhetően Varsóban.

Mandiner alapján

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!