2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbánék újabb ellenfélre számíthatnak

Hír TV

2017. november 4., szombat 19:16, frissítve: szombat 19:58

Elindulna a 2018-as választásokon a négy hónapja alakult cigány egyesület, a Romano Kraj. A szervezet taglétszáma már elérte a hetvenezret, és egyedülálló módon nem csak a roma integrációért, hanem a női egyenjogúságért is harcolnak. Működésüket az állami forrás helyett gazdag roma vállalkozók fedezik.

„Mutassuk meg Magyarország cigányainak, hogy igenis Horváth József alkalmas a Romano Krajra! Ez a lényeg, utána jöjjön a politika” – a négy hónapja alakult Roma Kraj vezetőjét élteti az egyesület konferenciáján a Hajdú-Bihar megyei cigányvajda. A tagság létszáma mára elérte a hetvenezer főt – most a megyei és városi vezetők gyűltek össze a cigányság integrációjáról tartott konferencián. A Romano Kraj ugyanakkor nem csak a magyarországi – egyes becslések szerint az egymillió főt meghaladó cigányságot kívánja segíteni – hanem az egész Kárpát-medence roma lakosságát.

 „Mi az ő számukra is elkészítettük azokat a projekteket, amelyeken keresztül a közeljövőben nagyon reméljük, hogy érdemben tudunk segíteni az életükön” – mondta Ravasz József romológus.

A civil szervezet működését a jómódú roma vállalkozók és vajdák finanszírozzák, állami pénzt nem kapnak. A Romano Kraj abban is különbözik az évszázadok alatt kialakult vajdarendszer vagy a cigánybíró-rendszer szervezeteitől, hogy tiszteletben tartják a roma hagyományokat, de eszmeiségüket és módszereiket a 21. század elvárásaihoz alakítják.

 „A jövőben szükség lesz olyan roma vezetőkre, akik pár éven belül meg tudják valósítani a cigányság XXI. századi reformjait, elő tudják segíteni a cigányság munkáját, társadalomba való beilleszkedését. Diplomával, nyelvvizsgával rendelkező fiatalokat szeretnénk, nem zárkafelelősöket, nem munkakerülőket” – mondta Raffael Lion, a Romano Kraj Csongrád megyei elnöke.

Az egyesület elnöke bejelentette: keresik a jogi lehetőséget arra, hogy megmérettessék magukat 2018-ban.

 „Úgy döntött a vezetőségünk, úgy döntöttek Magyarország vezetői, mind a megyék, mind a városokban, településeken, hogy elindulnak, elindulunk a 2018-as választásokon. Éljen!” – hangoztatta Horváth József.

A Romano Kraj létrejötte is a cigányság eddigi vezetőinek alkalmatlanságát mutatja - hiszen helyben kell segíteni a sokszor mélyszegénységben élőknek, ahogyan azt teszi például Cserdi polgármestere.

 „Azt mindenki látja, nem csak a Farkas Flóriánnal kapcsolatban – nem akarok róla rosszat, a nép tudja, azt, amit tud a cigányság. Azt lehet látni, hogy a hatalom, midig a mindenkori hatalom mondja meg azt, hogy milyen projektek vannak, mit csináljuk. Mi szeretnénk azt a Cserdihez hasonlóan, a cserdi Bogdán Lacihoz hasonlóan, hogy mi mondjuk meg, hogy mi az, ami jó nekünk, és mi szervezzük meg magunkat” – mondta el Duna György, a Romano Kraj Baranya megyei elnöke.

A konferencián elhangzott: ma több magyar megyében is elmondható, hogy minden harmadik iskoláskorú fiatal roma származású, a Romano Kraj vezetőinek becslései szerint pedig a Kárpát-medencében közel hárommillió roma él.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!