2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Orbánék kivezetik Medgyessy szuperadóját

Hír TV

2018. június 20., szerda 20:08, frissítve: szerda 20:09

A kormány megszünteti az egyszerűsített vállalkozói adót, amelyet még a Medgyessy-kormány vezetett be 2003-tól. A benyújtott adótörvény-módosítókból kiderül, hogy az Orbán-kabinet szándékai szerint utoljára idén december 20-ig lehet bejelentkezni erre az adónemre. Az nem derül ki a javaslatból, de vélhetően a következő években az adót is megszünteti a kormány. 2019-ben azonban még marad az eva.

Az eva bevezetésekor ez volt a vállalkozók legnépszerűbb adója, az volt az első olyan emblematikus adónem, amelyet a kényszervállalkozások és a fekete forgalom felszámolására hozott a szocialista kabinet. Az adó egyszerre két szempontból volt vonzó: leegyszerűsítette a közterhek fizetését és nyilvántartását, valamint, a normál adózáshoz képest annak mértéke is rendkívül kedvező volt. Kezdetben például kisebb volt az adókulcs alapján fizetendő összeg, mint a számla áfatartalma. 2003-ban a vállalkozók a 15 százalékos átalányadóval kiválthatták a forgalmi adót, a társasági vagy jövedelemadót, és az osztalékadót is.

Azóta az adókulcsot több menetben jelentősen megemelték és a kisvállalkozói adók miatt az eva egyre vesztett népszerűségéből: a NAV adatai szerint 2017 végén az evát választó adózók száma már csupán 25 ezer volt, 6 ezer egyéni vállalkozó és mintegy 19 ezer cég. 2016-ban 81,1 milliárd forint adót fizettek, 2017-ben már csak 63,7 milliárdot. Ma már kevés vállalkozónak éri meg az evát választani.

Az üzleti életben sokan úgy tartják, hogy az eva egy kompromisszumos adó volt. Sok kisvállalkozás komoly adókedvezményhez jutott, cserébe egy az állammal üzletelő vállalkozói kör egyszerűen és alacsony adók mellett tudta legalizálni azt a nyereséget, amit az államon keresett.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!