2018. december 16.,
vasárnap, Etelka, Aletta napja

Orbán Viktor: Ütésálló lett a magyar nemzetgazdaság

Hír TV

2018. december 7., péntek 08:03, frissítve: péntek 12:14

Javulni fog a demokrácia minősége a jövő évi európai parlamenti választás után – erről a miniszterelnök beszélt a Kossuth Rádiónak adott interjújában. Orbán Viktor úgy fogalmazott: látja a ciklus végi fáradtság jeleit, de a választás után új képviselők lesznek majd. A liberális párti Guy Verhofstad kampányára válaszolva, a kormány is plakátautót indított Brüsszelben, a hirdetést viszont a belga hatóságok eltávolíttatták. A kormányfő szerint ez jól jelzi a különbséget a két ország demokráciafelfogása között.

Teherautót küldött a magyar kormány Brüsszelbe, hogy a bevándorlás következményeire hívja fel a figyelmet. A plakát emlékeztet, hogy a liberális párti Guy Verhofstadt szerint nincs bevándorlási válság, de közben több százan haltak meg terrortámadásokban szerte Európában. A járművet a héten a belga rendőrök megállították, a hirdetést pedig eltávolíttatták.

„Ami a Verhofstad úrral folytatott vitánkat illeti, az jól tapint rá arra különbségre ami a nyugat-európai és a kelet-európai országok demokráciája között van” – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a nyugati tagországokban nehezebben fogadják el a kisebbségi véleményeket, ez pedig a migránsoknak szánt humanitárius vízum ügyére is igaz, ami ismét az Európai Parlament elé kerülhet. Orbán Viktor hozzátette: semmilyen demokrácia sem tökéletes, a brüsszeli viszont távolabb van tőle mint a magyar, az Európai Parlamentben pedig vérfrissítésre van szükség.

„Az emberek szabad polgárokat választanak meg. Azt várják, hogy minden külső nyomás ellenére álljanak ki, ha kell vállaljanak konfliktust, ennek a jeleit Brüsszelben egyre kevésbé látjuk. A parlamentek el szoktak fáradni, egy 5 éves ciklus szerint működő parlament a brüsszeli, látom rajtuk a ciklus végi fáradtság jeleit. Ilyenkor vérfrissítésre van szükség, a jön a parlamenti választás, jönnek majd új képviselők és szerintem javulni fog a demokrácia minősége” – mondta a kormányfő.

Ütésálló lett a magyar nemzetgazdaság – erről is beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában, miután a Központi Statisztikai Hivatal becslése alapján a gazdaság teljesítménye 5,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva. A miniszterelnök szerint ez a 2010 után kezdett új gazdaságpolitikának is köszönhető, ami a magyarok tehetségére és szorgalmára építkezett. A kormányfő hozzátette: sokat lépett előre a gazdaság, de még rengeteg a tennivaló.

„A szakképzésen szeretnék még minőségi előrelépést látni, a kkv-k vállaltvezetési képességén szeretném, ha javulás történne, a nagy magyar és nemzetköz cégek versenyképességi teljesítménye munkásra számítva nagyobb mint a kkv-ké, tehát szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a magyarok saját vállalkozásai…és elérni, hogy többet fizessenek a munkásoknak és a bérek tovább növekednének Magyarországon” – mondta a kormányfő.

Segíti a kormány munkáját és fontos eszköz a nemzetközi csatákban – ezt pedig már az éppen aktuális, a családokkal foglalkozó nemzeti konzultációról mondta a kormányfő. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy az elmúlt 8 évben a családtámogatásra fordított költségvetési összeg a duplájára emelkedett, ami jó eredménynek számít az uniós tagországok között. A mostani konzultáció kérdőívét már 700 ezren töltötték ki, a felmérés még két hétig tart.