2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Orbán Viktor: Szombat délután születhet döntés a budapesti korlátozásokról

Szombat délután születhet döntés a budapesti korlátozásokról - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. Orbán Viktor hangsúlyozta: az élet újraindításának feltételei megvannak, de a védekezést folytatni kell. A kormányfő hozzátette: Budapest esetében különösen felelősen kell eljárni, mivel itt van a legtöbb fertőzött. A miniszterelnök elmondta: ismeri a polgármesterek véleményét, de szombat délelőtt még egyeztet virológusokkal valamint orvosszakértőkkel és ezt követően születhet meg a döntés, ami hétfőtől léphet életbe.

  • Orbán Viktor: Szombat délután születhet döntés a budapesti korlátozásokról

 

Jogot szolgáltat, de igazságot nem a gyöngyöspatai romák ügyében született ítélet - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor elmondta: a kormánya célja, hogy a magyar emberek otthon érezzék magukat Magyarországon, így saját településeiken is. A kormányfő hangsúlyozta:

ezt a támadást is a "Soros-szervezetek" indították Magyarország, és a gyöngyöspataiak ellen.

Hozzátette: a kormány törvényt fog módosítani annak érdekében, hogy ilyen helyzet a jövőben ne fordulhasson elő.

Most már többen gyógyulnak meg, mint ahányan megbetegednek, vagyis a fertőzöttek száma csökken. Van, ahol ilyenkor már örömtüzeket gyújtanak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

"A miniszterelnök felhívta a figyelmet, az élet újraindításának a feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba.

Két héttel ezelőtt vidéken már enyhíteni tudtunk, most úgy látjuk, hogy Pest megye is a vidék sorsára juthat" 

– mondta a kormányfő.

 "A nagy kérdés az Budapest, mert itt fertőződtek meg a legtöbben, mert óriási a népsűrűség és a döntések korrigálásának a lehetősége itt a legnehezebb. Egy faluban, egy városban, vagy még egy járásban is aránylag könnyen tudunk korrigálni, de ha Budapesten nem vagyunk elég fegyelmezettek, és az enyhítés után ismét nőni kezd a fertőzés, akkor nem tudunk fizikailag kerületeket leválasztani, tehát akkor egész Budapesten korrigálni kell, tehát vissza fog jutni Budapest oda, ahonnan éppen el akarunk indulni. Ezért kell Budapesten mindig másképpen gondolkodni" – tette hozzá.

"Az ország egyetlen metropoliszáról van szó, de kétségkívül a fertőzések számának alakulása azt mutatja, hogy az élet újraindításának a feltételei Budapesten is megvannak, csak mindannyiunknak felelősen kell viselkedniük.

Úgy látom, hogy most már nem az otthon maradás a felelős viselkedés, hanem a védőtávolság megtartása, és a tömegközlekedési helyeken, tömegközlekedési eszközökön, és a vendéglátóipari helyeken az arc eltakarása, illetve a maszk viselése. Ha ez sikerül, akkor Budapesten sem lesz baj

– közölte Orbán Viktor.

"Szeretnék beszélni a kormányon kívüli szakemberekkel, a kormányon belüliekét értelemszerűen pontosan ismeri az ember, de szombat délelőttre hívtam meg azokat a tanácsadókat, szakembereket, virológusokat, orvosokat, professzorokat, akiknek a véleményét még szeretném meghallgatni. A véleményüket megismertetem az operatív törzzsel, és szombat kora délután születik majd döntés"

– jelentette ki.

"A játszótereket most vidéken kinyitjuk. A szülők a gyerekeket ki tudják vinni a játszóterekre, ez már nagy segítség. Úgy látom, hogy az ügyeletet a bölcsődékben és az óvodákban alakítanunk kell. Most az a helyzet, hogy ha be akarják adni az emberek a gyerekeket az óvodákba és a bölcsődékbe, akkor a kijelölt óvodákba és bölcsődékbe kell őket vinni, nem pedig a megszokott helyre. Ezért mindenki óvatos. Ezek az intézmények, különösen az óvodák, az önkormányzatokhoz tartoznak, és itt ez az ő döntési felelősségük, ezt nem vehetjük el tőlük. Tehát azért az lenne jó, ha mindenki odavihetné beadni a gyerekét, ha így gondolja, ahova egyébként óvodába és bölcsődébe szokta vinni" 

– vélekedett.

Azt várjuk az uniós intézményektől, hogy segítsenek, ne pedig hátráltassanak bennünket

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

"A kormányfő hangsúlyozta: egy világjárvány közepén vagyunk, Európában 150 ezer körül lehet a halottak száma. Magyarország a legsikeresebben védekező országok közé tartozik, és amikor igazi európai összefogásra van szükség, aggasztó, hogy "az a brüsszeli világ, a brüsszeli bürokraták, akiket mi fizetünk" és akiknek a fontos dolgokkal kellene foglalkozniuk, Magyarországon "köszörülik a nyelvüket"

- fogalmazott.

Orbán Viktor az Európai Bíróság csütörtöki ítéletéről azt mondta: továbbra is a migrációs kérdés mozgatja az európai politikát, a brüsszeli döntéseket, az, hogy el tudják-e érni, hogy rákényszerítsék a tagállamokat, akaratuk ellenére beengedjenek migránsokat. Ez az ítélet is erről szól, de "nem fognak tudni bennünket kicselezni" - közölte. Hozzátette:

ha az Európai Bíróság olyan döntést hoz, amely ütközik a magyar alkotmánnyal, akkor az alkotmánynak kell elsőbbséget adni.

Hír TV / Magyar Nemzet / MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!