2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Orbán Viktor: Példásan és sikeresen védekeztünk

Hír TV

2020. május 25., hétfő 12:33

Orbán Viktor miniszterelnök, Jakab Péter kérdéseire reagálva elmondta, hogy a kormányzat intézkedéseinek köszönhetően, eddig több mint egymillió fő részesült a kormány különféle, munkahelyet támogató intézkedéseiből.

Ezek többnyire pénz, diákhitel, munkahelymegőrző támogatás, adó- és járulékkedvezmény, támogatott képzés, valamint munkahely teremtése.

2100 milliárd forintot hagytak a gazdaságban ezek az intézkedések, melyek része 7566 vállalat munkahelyvédelmi bértámogatása és a 119 ezer munkavállalónak fizetett többletbér is.

Jakab Péter ezen adatokra történt reakciójának ténybeli tévedéseit nem volt ideje kiigazítani Orbán Viktor miniszterelnöknek, ugyanakkor kiemelte:

Világméretű járványt szenvedtünk el, a kormány munkáját a védekezés minősíti, ahogyan a Jobbikot annak a segítésének a hiánya. Rájuk, mint kiderült, a veszélyhelyzetben nem lehetett számítani. Sőt, az éjt nappallá téve dolgozó szakembereket is inkább támadták.

"Nehéz eldönteni, hogy mi zsugorodik jobban, a frakció, az önök támogatottsága vagy az önök logója és ezért váltotta fel, a régi, daliás idők menetelését a jobbikos törpejárásuk."

- mondta a miniszterelnök a Jobbik járvány elleni védekezést "segítő" tevékenységéről.

Harangozó Tamás (MSZP) azonnali kérdésében azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy mit üzen annak a 330 ezer embernek, akik eddig elvesztették az állásukat. A képviselő szerint a COVID-osztályon dolgozó nővérek és a honvédek is kevesebb pénzt vihettek haza a járvány elleni védekezés ideje alatt.

Orbán Viktor válaszában kiemelte, hogy hosszú a lista, hogy mit tettek a sikeres védekezés során. Kiemelte: július elsejével kifizetik az 500 ezer forintnyi pluszpénzt az orvosok és ápolók számára.

A képviselő kérdésére válaszolva közölte: azt üzeni, hogy „forduljanak hozzánk”. – Ha a munkanélküli segély időtartama lejár és még nem kaptak munkát, forduljanak hozzánk és adunk – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett: eddig a gazdaságvédelmi intézkedések egymillió embert segítettek. A védekezéssel kapcsolatban a kormányfő egy sor nyugat-európai államban a halottak számát sorolta fel, amely Olaszországban és más országokban is több tízezerre rúg. Egy halott is sok – közölte a miniszterelnök –, de Magyarország nemzetközi összehasonlításban sikeresen védekezett. Harangozó viszontválaszában közölte, hogy nem akart számháborúban belemenni – amire a kormánypárti képviselők nevetéssel reagáltak.

Harangozó ezt kikérte magának, és emlékeztetett: Szlovákiában mindössze 28-an haltak meg. A kormányfő viszontválaszában úgy fogalmazott, hogy az MSZP hadilábon áll a valóssággal – reagálva Harangozó számháborús kijelentésére. – Gratulálunk Szlovákiának, ők még nálunk is jobban védekeztek – mondta a miniszterelnök. Felsorolta a védekezés legfontosabb lépéseit, az iskolabezárásokat például, hozzátéve, hogy Magyarország ezt mikor tette meg, és mikor lépte meg Olaszország, ahol jóval több áldozat volt.

– Nem lottón nyertük a sikeres védekezést, az egész ország, ideértve a kormányt is, jól tette a dolgát – mondta Orbán Viktor.

Sebián-Petrovszki László (DK) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy a kormány eleget tesz-e az Alkotmánybíróság döntésének, amely szerint a kabinet jogszerűtlenül vette el a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét.

Orbán Viktor válaszában közölte: az AB ítéletét le kell fordítani döntései nyelvre, de tény az, hogy a 2010-es kormányváltáskor szembesültek azzal, hogy a rokkant és korkedvezményes nyugdíjak esetében tömegesek voltak a visszaélések. – Továbbra is kitartok amellett, hogy tömegesek voltak a visszaélések, és volt olyan, hogy a korábban rokkantság alól felmentettek nem jelentkeztek egészségügyi felülvizsgálatra – mondta. A miniszterelnök hangsúlyozta:

a fogyatékkal élők közül ma háromszor többen dolgoznak mint 2010 előtt, így „elhiheti, hogy megvan bennünk a jó szándék”.

Schmuck Erzsébet az LMP képviselője szerint a járvány alatt kiderült, hogy a magyar gazdaság nem fenntartható, ezért ki kell mondani, nem lehet ugyanott folytatni ahol a járvány előtt abbahagytuk. A képviselő szerint sok tízezer zöld munkahelyet lehetne teremteni, a kormány ettől mégis elzárkózik. Schmuck Erzsébet a képviselő az egyszer használatos műanyagok betiltására vonatkozó törvényjavaslat visszavonásáról is kérdezett.

Válaszában Orbán Viktor kiemelte senki sem marad jövedelem nélkül Magyarországon, hiszen három hónapnyi munkanélküliségi segély jár, utána pedig az állam több lehetőséget is kínál, amelynek része a közmunka, a toborzás és sok minden más is.

– Nem marad jövedelem nélkül egyetlen ember sem, aki hozzánk fordul – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy elkötelezett a környezetvédelmi akcióterv végrehajtása mellett, de azt is mondta nem találtak olyan megoldást amivel segíteni lehetne azoknak a kkv-knak amik az egyszer használatos műanyagokat gyártották eddig. Azért halasztották el ezek betiltását, hogy ne maradjon több száz ember munka nélkül hazánkban emiatt.

Schmuck Erzsébet válaszában kiemelte, hogy a közmunka nem megoldás, mert 66 ezer nettóból nem lehet megélni. A képviselő ismét felvetette, hogy szerinte sok tízezer zöld munkahelyet lehetne teremteni az országban. Arról is beszélt, hogy a kormánynak tudnia kellett volna, hogy gondok vannak az egyszer használatos műanyagok betiltására vonatkozó törvényjavaslattal.

A miniszterelnök úgy válaszolt, a zöld munkahelyek létrehozásáról Palkovics László rendszeresen programokat terjeszt a kormány elé, amelyeket elfogadnak. Orbán Viktor elmondta vissza kellett vonni az egyszerhasználatos műanyagokat betiltó törvényjavaslatot, mert amit a gazdaság elbír normális időben, azt a járvány alatt nem. 2010-ben 230 ezer ember volt közmunkán és ma már csak 85 ezer ember – hívta fel rá a figyelmet Orbán Viktor, és komoly eredménynek nevezte 150 ezer visszavezetését a munkaerőpiacra.

Szabó Tímea azonnali kérdést intézett a miniszterelnökhöz azzal kapcsolatban, hogy mi szükség az operatív törzs további fenntartására. A miniszterelnök szerint indokolt az óvatosság, ezért tovább végzi a munkáját az operatív törzs, amelynek vezetését a miniszterelnök-helyettes, Pintér Sándor vezeti. A kormányfő közölte, hogy átvilágítják Pintér vezetésével az egészségügyet, hogy felkészítsék az intézményrendszert egy világjárványra, hogy ne a baj idején kelljen cselekedni.

Szabó Tímea Kásler Miklós tevékenységét ámokfutásnak minősítette

és még arra a hazugságra ragadtatta magát, hogy többen haltak meg az ágykiürítések kapcsán, mint a járványban.

Orbán Viktor viszontválaszában kiemelte: Szabó állításai a tényeket illetően hamisak és felhívta a figyelmet arra, hogy Káslernek köszönhetően a kabinet már akkor foglalkozott a járvány várható következményeivel, a védekezés megszervezésével, amikor Európában még alig lekicsinyelték a járványveszélyt.

Lukács László György (Jobbik) azt kérdezte a kormányfőtől, hogy mi a terve Kásler Miklóssal?

Orbán Viktor válaszában közölte, Kásler Miklósnak köszönet jár, mert

míg a világ szunyókált, a miniszter megérezte és megértette, hogy itt egy súlyos járvány is kitörhet, az azonnali intézkedések szükségességéről pedig meggyőzte a kormányt.

Ha nem is döccenő mentesen, de sikerült a digitális oktatásra való átállás is, amiért szintén Káslernek jár a köszönet. – Aki jól teljesít és jól végzi a munkáját, azt megtartjuk – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor kitért arra, hogy Lukács vállalkozása korábban magyar orvosok külföldre vitelét szervezte. – Mi kiképezzük az orvosokat, megfizetjük őket, és jön néhány vállalkozó, aki elviszi őket külföldre. Ezek után Ön tanácsokat akar adni nekünk. Ez azért mégis több a soknál – mondta a kormányfő.

 

Magyar Nemzet, Hír TV

 

x
Rendkívüli hír