2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Orbán Viktor: Nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség

Mindenki a megtámadott oldalán áll, de ez nem Magyarország háborúja, ebből a konfliktusból ki kell maradnunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában! A háborús zóna akár sokkal gyorsabban kerülhet közel Magyarországhoz, mint azt bárki gondolná éppen ezért haderőfejlesztési folyamatok gyorsaságát két-háromszorosára kell emelni Magyarországon - közölte a kormányfő. Beszélt még az új határvadász egységek felállításáról is.

  • Orbán Viktor: Nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség

Romló háborús helyzet Ukrajnában, infláció, az ajtón kopogtató háborús válság és energiaválság, ebből dolgoznak ma Európa vezetői – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök beszámolt a múlt heti EU-csúcsról, amelyen döntöttek Ukrajna tagjelölti státuszáról.

A taggá válás egy bonyolult folyamat, 3-4 stáción is át kell menni. Ahhoz, hogy a tárgyalások megkezdődjenek, az adott országoknak különböző elvárásoknak is meg kell felelniük, így az olyan magyar elvárásoknak is, amik a kárpátaljai magyar közösséghez kapcsolódnak –szögezte le a kormányfő.

Erről nem tárgyalunk

A kormányfő arról is beszélt, hogy nem tudtuk elérni, hogy a Bosznia-Hercegovina bekerüljön a tagjelölti státuszúak körébe. Mint fogalmazott, még mindig értetlenség mutatkozik a nyugati vezetők körében a Balkán bővítéséről és arról, hogy egész Európának szüksége van a nyugat balkáni integrációra.

EMELLETT A MINISZTERELNÖK EMLÉKEZTETETT, HOGY EGY ÚJABB SZANKCIÓS CSOMAGRÓL NEM IS AKARTAK TÁRGYALNI, MIVEL A GÁZEMBARGÓ MÉG SÚLYOSABB KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁRNA HAZÁNK SZÁMÁRA, MINT EGY OLAJEMBARGÓ.

A NATO-csúcs nehezebb volt, mint az EU-csúcs – jelentette ki a kormányfő, lassan szembe kell nézni a realitásokkal – húzta alá. Kijelentette: mindenki az ukránok oldalán áll természetesen, mert a közfelfogás szerint – amit Magyarország is vall – az oroszoknak nem volt oka nyílt háború indítására. De miután háborúról van szó, amiben tízezrek halnak meg, nem akarunk ebbe belekerülni – tette hozzá.

Ez két szomszédos szláv ország háborúja, a NATO pedig egy védelmi szövetség –

mutatott rá.

Közeledő háborús zóna

Orbán Viktor szerint egy háborúban fontos a fegyver, de a legfontosabb a katona, az pedig fogytán van. A kormányfő úgy véli, Ukrajna ugyan keményen harcol, de lassan a katonai realitások érvényre jutnak. Mint mondta, az a kérdés még nem hangzott el a csúcson, hogy mi lesz, ha az ukrán front összeomlik, de Ukrajna súlyos veszteségeiről már sok szó esett.

Úgy jöttem haza, hogy egész végig szólt a vészcsengő a fejemben – mondta. A háborús zóna akár sokkal gyorsabban kerülhet közel Magyarországhoz, mint azt bárki gondolná éppen ezért haderőfejlesztési folyamatok gyorsaságát két-háromszorosára kell emelni Magyarországon – vélekedett.

A NATO is érzi hogy baj van. Hoztunk döntést arról, hogy a szövetség keleti szárnyát meg kell erősíteni –

mondta.

A kormányfő megjegyezte, az ukrán háborúban segítséget akarunk nyújtani, és bár sohasem voltunk a szankciós politikai hívei, az EU egységének érdekében nem akarunk mindig vétózni. – Ott, ahol nem életbevágó a helyzet Magyarország számára, enged hazánk, ám élet-halál kérdésekben nem engedünk – húzta alá Orbán Viktor. Ismertette: félreértés van a vétó fogalmáról, mivel az EU-ban közös döntéshozatal születik. A kormányfő jelezte, hogy borzalmas, ami Ukrajnában történik, ezért is a béke pártján kell állnunk, emellett a háborús inflációnak is a békével vethetünk véget.

MAGYARORSZÁGNAK ÉS AZ ÖSSZES ORSZÁGNAK AZ AZ ÉRDEKE, HOGY BÉKE LEGYEN –jelentette ki a miniszterelnök. Emellett rögzítette, hogy most annak van itt az ideje, hogy megvédjük az eredményeket – a nyugdíjakat, a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat – és ne engedjük, hogy a háború visszahúzzon minket.

Két migrációs nyomás érinti az országot

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország különleges helyzetben van. Van akiket a keleti, vagy éppen a déli migránsprobléma érint.Olyan hogy mindkét nyomás egyszerre sújtsa egy országot, az csak Magyarország.Példátlan, hogy ez a két teher egyszerre érvényesül - mondta a kormányfő. A migránsok és az ukrán menekültek is egy idő után Nyugatra mennek.Elvárható lenne az uniótól, hogy ezt a sajátságos helyzetet elismerje, és pénzügyileg segítse.  

Idán már 750 embercsempészt fogtak el, míg tavaly csak 400-at. A háború hatása miatt egyre többen indulhatnak meg - tette hozzá. 

Határvadász egységek jönnek

Orbán Viktor közölte, hogy a migrációs nyomás erősödni fog, és ezért új szervezeti erőre van szükség, A katonákat le kell vezényelni a határról, hogy részt vegyenek a hadsereg erősítésében. A rendőrség esetében pedig valahol hiányoznak, ha át kell vezényelni őket - tette hozzá. Eljött a pillanat, hogy határvadász egységeket szervezzünk a Belügyminisztérium keretében - mondta a kormányfő.3-4 ezer ember kell felvenni határvadász munkára.  

Egyre erőszakosabbak a migránsok és az embercsempészek. 

Fotó: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/BENKO VIVIEN CHER

Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!