2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Orbán Viktor meglátogatta Böjte Csabát

2019. május 11., szombat 10:55

Videót tett közzé Orbán Viktor a hivatalos közösségi oldalán.

A videóban Orbán Viktor Böjte Csabával találkozik, aki egy misét is tartott. A szerzetes által létrehozott csíkszentsimoni otthonban nevelt gyermekek lótartással is foglalkoznak. A fedett lovardát is meglátogatta a miniszterelnök, ahol a gyerekek bemutatóval készültek.

A kormányfő több emberrel is készített közös fényképet.

Korán és több gyereket is vállalnak, hiszen többnyire maguk is nagy családokból érkeztek azok a nehéz sorsú gyerekek, akik a Dévai Szent Ferenc Alapítvány valamelyik házában nevelkedtek – mondta Böjte Csaba testvér Orbán Viktor miniszterelnök érdeklődésére a székelyföldi Szent László Gyermekvédelmi Központban. Több száz gyerek keresi boldogulását külföldön, sokan - a nyelvismeret miatt - Magyarországon telepednek le.

Böjte Csaba,  ferences szerzetes úgy nyilatkozott:
„Elmondtam, ugye, hát ennek lehet, hogy nem annyira örvendek én, de tény az, hogy egy falunyi gyerekünk már kint él Magyarországon. Tehát... több száz gyerekünk van szerintem, akik magyar állampolgárok, adót is fizetnek, becsületesen dolgoznak, gyereket is vállaltak, úgyhogy ilyen értelemben... a népesedési gondokba is próbálnak besegíteni.”

A miniszterelnök megtekintette a magyar állami támogatásból épült, korszerű fedett lovardát. A lovas sport népszerű az nitt élő gyerekek körében, akik lótartással foglalkoznak, ugyanakkor gazdaképzés is folyik a helyszínen. Nem lehetne kizárólag szabad ég alatt lovászatot művelni – mondta el a ferences szerzetes.

A szerzetes hozzátette:
„Nekünk ez egy nagy áldás, nagy ajándék! Egész Székelyföldön csak itt, Csíkszentsimonban folyik lovászképzés. A gyerekek bejárnak az állami iskolába, ott is lovászatot tanulnak, de itt van lehetőség gyakorolni is.”

Csaba testvér Székelyföld egyik legjobb lovászát csábította Csíkszentsimonba, aki kaszkadőrként is dolgozik. A magyar miniszterelnök államtitkárok és székelyföldi politikusok, önkormányzati vezetők körében látogatott a csíkszentsimoni gyerekotthonba székelyföldi körútja végén.