2020. június 2.,
kedd, Kármen, Anita napja

Orbán Viktor: Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és erős Európát szeretne

Magyar Nemzet

2019. október 11., péntek 21:10

Európában különböző országok és régiók vannak, az unió keleti fele különbözik a nyugatitól, de egységre és együttműködésre van szükség – mondta Orbán Viktor a látogatás elején az Élysée-palota kertjében, a francia államfő társaságában tett sajtónyilatkozatában.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a biztonság, a határvédelem és a közös európai haderőről vallott nézetek kérdésében a közép-európai és a francia álláspont közel van egymáshoz.

Emellett – mondta – megpróbálja megértetni Emmanuel Macronnal, hogy a migráció kérdésében a magyar álláspont miért olyan más, mint a francia.

Magyarországnak mások a civilizációs tradíciói, ezért az európai biztonsághoz másfajta módon tud a szolidaritás eszközével hozzájárulni, mint Franciaország – fejtette ki a kormányfő.

Arról is beszélt – kitérve az unió bővítésének ügyére -, hogy Európa biztonságát akkor lehet növelni, ha az unió kapuját „lejjebb tolják” déli irányba, és megtalálják a bővítésnek azt a formáját, amellyel erősíteni tudják egész Európa biztonságát.

Ezért amellett érvel a párizsi megbeszélésen, hogy találják meg a megfelelő ütemet és módszereket a bővítés ügyében.

A kormányfő a klímapolitikáról is szólt, úgy fogalmazva:

„Magyarország egy klímabajnok”, a karbonkibocsátásban a legjobban teljesítő európai országok első harmadában van, és készen áll az erőfeszítések folytatására.

Hangsúlyozta ugyanakkor a versenyképesség és a klímaharc közötti egyensúly és összhang fontosságát is.

A magyar-francia kapcsolatokról Orbán Viktor azt közölte: Franciaország a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon, kiválóak a gazdasági kapcsolatok, 670 francia cég dolgozik Magyarországon, 40 ezer embernek adva munkát. Reményét fejezte ki, hogy a francia befektetők folytatni fogják tevékenységüket Magyarországon.

A miniszterelnök nyilatkozatában úgy fogalmazott, Magyarországon nagy tisztelet övezi a francia elnököt.

"Magyarországon - habár sok mindenben nem értünk egyet - nagy tisztelet övezi Franciaország elnökét, mert egy olyan vezető, aki visszahozta a víziókról szóló viták intellektuális erejét az európai politikába, s ezt nagyra értékeljük. Az a reményünk, hogy ismét lehet képzelőereje Európának - hangsúlyozta Orbán Viktor."

Orbán Viktor a párbeszéd folytatást és az együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

"Franciaország és Magyarország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne. Különböző országok és régiók vannak, az unió keleti fele különbözik a nyugatitól, de egységre van szükségünk és együttműködésre, és én hiszem, hogy meg is fogjuk találni ennek az útját."

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a biztonságról, a határvédelemről és a közös európai haderőről a közép-európai és a francia álláspont közel áll egymáshoz.

Emellett - mint mondta - megpróbálja megértetni Emmanuel Macronnal, hogy a migráció kérdésében a magyar álláspont miért olyan más, mint a francia. Magyarországnak ugyanis mások a civilizációs tradíciói, ezért az európai biztonsághoz másfajta módon tud hozzájárulni, mint Franciaország.

A miniszterelnök az unió bővítésének ügyéről szólva azt mondta, hogy a déli országok csatlakozása növelné Európa biztonságát.

A francia államfő arról beszélt, hogy szerinte a migrációs politikában, a klímavédelmi kérdésekben vagy az európai költségvetést illetően különböznek az álláspontok, de ezekben a témákban is meg tudnak állapodni a következő hónapokban, az új Európai Bizottság égisze alatt.

"Európa, ami egyesít minket és a korszak, amiben élünk az együttműködésre kötelez, jobban, mint bármikor. Hiszen különösen fontos időszak elé néz Európa. Létrejön az új Európai Bizottság és a Parlament, és nem szabad engednünk, hogy politikai válság alakuljon ki - hangsúlyozta a francia elnök az Elysée-palota udvarán a megbeszélés előtt tett rövid nyilatkozatában." - mondta Emmanuel Macron. 

Macron: Minden vitás európai kérdésben lehetséges megoldás Orbán Viktorral és a visegrádi négyekkel

A migrációs politikában, a klímavédelmi kérdésekben vagy az európai költségvetést illetően ismertek a nézeteltéréseink, de meggyőződésem, hogy ezekben a témákban is tudunk megállapodást találni az elkövetkező hónapokban, az új Európai Bizottság égisze alatt – mondta Emmanuel Macron francia elnök.

„Elengedhetetlen, hogy erős Európai Bizottság álljon fel, amely képes ambiciózus terveket bemutatni” – hangsúlyozta a francia elnök az Elysée-palota udvarán a megbeszélés előtt tett rövid nyilatkozatában.

„Én ezen fogok szüntelenül dolgozni Orbán miniszterelnökkel és a visegrádi négyekkel. A korábbi megbeszéléseinken számos alkalommal bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk hasznos megoldásokat találni” – tette hozzá Emmanuel Macron a novemberben hivatalba lépő, új összetételű Európai Bizottságot érintő egyeztetésekre utalva.

 

Hír TV/MNO

 

x
Rendkívüli hír