2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Orbán Viktor: Hatékony a magyarországi oltakozás

  • Orbán Viktor: Hatékony a magyarországi oltakozás

Egy nap alatt 63 ezer embert oltottak be Magyarországon, miközben a három milliót is elérte az oltásra regisztráltak száma.

A keleti, kínai és orosz vakcinák nélkül 500.000 emberrel kevesebbet tudtunk volna beoltani, de a kormány intézkedéseinek köszönhetően most félmillióval többen vannak beoltva.

Brüsszel elhibázta a vakcina beszerzést, ami miatt március-áprilisban 500.000-rel kevesebb AstraZeneca érkezik Magyarországra ahhoz képest, amit eredetileg ígértek - jutott a HírTV tudomására.

 

Izraeli útjáról hazatérve Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság műsorában így fogalmazott: Itt van a kezemben az AstraZenecának az értesítése, ezt ugyan nem látják a kedves hallgatók, amiben azt írják nekünk, hogy most a következő időszakban néhány százezer vakcinával kevesebbet fognak szállítani. Majd később hozzák ugyan, de most nem.

Nagyon nehéz hét előtt áll Magyarország, de minden támadás dacára a magyar egészségügyben mindent megtesznek - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió vasárnapi újság című műsorában.

Orbán Viktor elmondta, a jelenlegi oltási tempót lehet tartani, amihez a megfelelő számú vakcina mellett minden más feltétel adott.

Több kórházi ágy van hazánkban a lakosság arányában mint bárkinek Európában és a legtöbb lélegeztető készülék is Magyarországon van - tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő azt is elmondta: már 3 milliónál is többen regisztráltak oltásra, az újonnan jelentkezők között nagy arányban vannak a 60 év felettiek.

Ha a kormány nem rendelt volna keleti vakcinát, nagy bajban lenne az ország, több százan haltak volna meg - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Szavai szerint a védőoltások nyugati beszerzési rendszerével baj van – az Unió által megrendelt és szétosztott vakcinák nagyon lassan vagy nem is érkeznek, az emberek csalódtak Brüsszelben – ezért kellett rendelni keleti vakcinákat.

Orbán Viktor az oltottsági adatokat összehasonlítva elmondta: miközben Izraelben jóval előrébb vannak az oltásban, mindjárt végeznek és az Európai Uniót elhagyó britek is 30-40 százalék körül állnak, addig az EU-s országokban az átlag 6,8 százalék.

"Ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben, és ez nem politikai kérdés, vádaskodás, nem az uniós vagy brüsszeli bürokraták iránt érzett ellenszenv, hanem ténykérdés. Ez a helyzet, elszúrták."

- fogalmazott a miniszterelnök, aki szerin hétről hétre derül ki, hogy a szállítmányok, amiket lekötöttek, megrendeltek, nem érkeznek meg vagy nem annyi érkezik.

Azt, hogy öt uniós tagállam - Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország - EU-csúcsot hívna össze a vakcinaelosztás miatt, a magyar kormányfő úgy értékelte: osztja az osztrák kancellár véleményét. "Valami nem stimmel" - mondta, jelezve, az volt a megállapodás, hogy lakosságarányosan fogják a vakcinákat szétosztani, de nem ezt tapasztalják, hiszen van olyan ország, amely többet kap, van, amelyik kevesebbet.

Hangsúlyozta: ha Magyarország nem rendelt volna 3,5 millió keleti - orosz és kínai - vakcinát, amivel már 500 ezer embert be is oltottak, akkor most "nagy bajban lennénk".

A keleti, kínai és orosz vakcinák nélkül 500.000 emberrel kevesebbet tudtunk volna beoltani, de a kormány intézkedéseinek köszönhetően most félmillióval többen vannak beoltva.

Brüsszel elhibázta a vakcina beszerzést, ami miatt március-áprilisban 500.000-rel kevesebb AstraZeneca érkezik Magyarországra ahhoz képest, amit eredetileg ígértek - jutott a HírTV tudomására.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy most csak olyan vakcinával oltanak, amiből kétszer kell kapni. Ezért is van raktáron vakcina és aki ennek az ellenkezőjét állítja, az sunyi módon hazudik.

Debrecenben épül fel a vakcinagyár, ahol a magyar oltóanyag előállítása folyik majd. Egyebek mellett erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban ma reggel. A miniszterelnök elmondta a cél az, hogy egy újabb járvány esetén 10-15 millió magyart, saját vakcinával, gyorsan tudjanak beoltatni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a konkrét intézkedéseken túl hosszabb távon kell gondolkodni, ezért a magyar tudósok is fejlesztik a magyar vakcinát és a hazai maszkgyártás megszervezése is napirenden van. A debreceni gyár megépítésével az a cél, hogy egy újabb járvány esetén 10-15 millió magyart gyorsan lehessen beoltani.

Egy nap alatt 63 ezer embert oltottak be, miközben a hárommilliót is elérte az oltásra regisztráltak száma. Az utóbbi csoportban magas a 60 év felettiek aránya, s ők kiemelt veszélyeztetettségük okán, a regisztrációjuk idejétől függetlenül, előbbre kerülnek az oltási sorrendben. A kormányfő elmondta a jelenlegi oltási tempót lehet tartani, amihez a megfelelő számú vakcinán kívül minden más feltétel adott.

Orbán Viktor elmondta: ennyi vakcinával minden magyart, a határon túl élőket is be lehet oltani. Beszámolt arról is, hogy az orosz és a kínai vakcinákat időben, vagy hamarabb szállítják. Az unió által megrendelt, és szétosztott vakcinák azonban nagyon lassan vagy egyáltalán nem érkeznek meg. Ez pedig hétről hétre csalódást okoz mindenkinek, aki bízott a közös Brüsszeli beszerzésben.

A kormányfő szerint most éljük a legnehezebb pillanatait a pandémiának, de az országnak megfelelő számú kórházi ágya van és nálunk van a legtöbb lélegeztetőgép is népességarányosan.

Orbán Viktor mindenkit arra kér, aki még nem regisztrált a védőoltásra, tegye meg.

A megyei és országos kórházak igazgatóival egyeztetett ma Orbán Viktor. A miniszterelnök közösségi oldalára feltöltött videójában elmondta: a koronavírus járvány miatt a következő egy hét nehéz és megterhelő lesz, ezért szükség van az egészségügyi intézmények pontos működésére. A kormányfő az egyeztetést követően úgy fogalmazott: jó reményekkel fordulunk rá erre a nehéz hétre.

COVID 2/124. A kórházigazgatók felkészültek és elszántak // The hospital directors are prepared and determined

- olvasható Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalának bejegyzésében.

COVID 2/124. Ha pénzért lehetne életet venni, akkor az ember odaadná az ingét is //If money could buy life, we’d give our last penny away

- olvasható Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalának bejegyzésében.

 

HírTV, Magyar Nemzet, MTI, Facebook,

Kapcsolódó anyagok:

1 319 000 beoltott, 8863 új fertőzött, 162 elhunyt beteg

Öt uniós ország szerint aránytalan az oltóanyagok elosztása

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor hozzátette: 2A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!