2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Belföld

Orbán Viktor gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt a Ház elé

A magyar emberek a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson bebizonyították, hogy Magyarország európai nemzet, európai ország. Európa a mi hazánk is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben.

  • Orbán Viktor gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt a Ház elé

A magyar emberek tegnap bebizonyították, hogy Magyarország európai nemzet, európai ország. Európa a mi hazánk is – fogalmazott.

A tegnapi választáson a magyar emberek világosan kimondták, hogy Brüsszelben változást szeretnének. Kimondták, hogy olyan európai vezetőket akarnak látni, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást. Olyan vezetőket szeretnénk az európai intézmények élén, akik tisztelik az európai nemzeteket, és meg akarják védeni a keresztény kultúrát.

Világossá tették, hogy olyan vezetőket akarnak, akik számára mindig az európai emberek érdekei az elsők.

Magyarország nevében tárgyalva, csak ilyen vezetőt fog támogatni – tájékoztatott a miniszterelnök. Hozzátette: kedden kezdődnek a leendő európai vezetőkről szóló tárgyalások Brüsszelben.

Orbán Viktor úgy tekint a tegnapi választásra, hogy Magyarország kormánya megint erős felhatalmazást kapott. Mint minden választási győzelem, ez is megbízatás.

„Megbíztak a magyar emberek arra, hogy Brüsszelben a változást képviseljük”

– fogalmazott.

Munkát kaptunk tehát és feladatot, Magyarország kormánya és a „személyesen jómagam” is, mindent meg fog tenni azért, hogy az európai politikában eredményesen képviseljem a magyar választók akaratát.

Ahogy minden választásnak, úgy az európai parlamenti választásnak is van belpolitikai értelme. A magyar emberek a kormánypátoknak és a kormánynak ezen a választáson ismét bizalmat szavaztak, nagyobb támogatást kaptunk, mint egy éve.

A magyar választók pártszínekre tekintet nélkül azt kérik, hogy képviselőik a magyar emberek érdekeit képviseljék Brüsszelben és ne Brüsszel érdekeit Magyarországon.

Kérem mindannyijukat, fontolják ezt meg – fűzte hozzá a kormányfő

A tegnapi választás azt is világossá tette, hogy a magyar választók úgy látják, érdemes folytatni azt, amit elkezdtünk. Megjegyezte: az április 8-a óta eltelt egy évben a magyar gazdaság eredményei tovább javultak, a magyar gazdaság egyre jobban teljesít.

Az első negyedévben a magyar nemzeti össztermék (GDP) 5,2 százalékkal bővült. A gazdasági növekedés tehát még a tavalyi kifejezetten erős évhez képest sem veszített lendületéből. Az első negyedéves eredmények másfél évtizede nem látott bővülési ütemet mutatnak.

Az első negyedéves gazdasági tények alapján a magyar gazdaság növekedett a legerősebben az Európai unióban, bár az ír és a máltai adatok egyelőre nem ismertek, de ezek nélkül is biztonsággal kijelenthető, hogy hazánk jelenleg a három legdinamikusabban fejlődő gazdaság egyike Európában.

A nemzetgazdaságban a foglalkoztatottak létszáma meghaladja 4, 4 milliót. Ez azt jelenti, hogy 2010-2019 között 788 ezer fővel nőtt a munkából és fizetésből élők száma. A foglalkoztatási ráta ugyanebben az időszakban 54,6 százalékról 70 százalékra emelkedett. A munkanélküliek száma 316 ezerrel csökkent mostanra 2010-hez képest.

Tájékoztatott: a munkanélküliség 3,6 százalékon áll. Ez a negyedik legalacsonyabb adat az Unióban. Miközben a dolgozó emberek aránya meghaladja az Unió átlagát. 2010-ben a 60 év alatti népességnek még a 12 százaléka élt olyan háztartásban, ahol alig vagy senki sem dolgozott. 2018-ra ez kevesebb, mint felére sikerült leszorítani.

Hasonlóképpen nőttek a bérek is. 2010-hez képest a nettó átlag kereset 73 százalékkal emelkedett, a minimálbér összege pedig az akkori 73 500 forintról 149 ezer forintra, több mint a duplájára emelkedett Magyarországon – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Uniós összehasonlításban ez azt jelenti, hogy 2010 óta Magyarországon emelkedett a negyedik legnagyobb mértékben a minimálbér összege az Európai Unióban.

A szegénység elleni politikában is sikereket könyvelhetünk el. Az Európai Unió friss jelentése szerint az elmúlt 5 évben 1 millió 800 ezer ember jött ki a súlyos anyagi válságból.  

Hozzátette: mindez úgy valósult meg, hogy közben a magyar költségvetés stabil, „nem nyújtózkodunk tovább, csak ameddig a takarónk ér”. Magyarország immáron 7 éve teljesíti a költségvetési hiánycélokra vonatkozó úgynevezett maastrichti stabilitási kritériumokat.

Csökkent Magyarország adóssága is, 2018-ra az uniós módszertanok szerint számított államadósság 71 százalék alá csökkent.

Az Európai Unió teljesítménye "már kevésbé rózsás", a régi tagállamok növekedése lassul, az eurózóna növekedési üteme csökken - tette hozzá Orbán Viktor.

A gyorsuló magyar növekedés egy lassuló Európában történik

– fogalmazott.

A magyar gazdaság eredményeit meg kell védenünk, és minden évben meg is kell haladnunk az európai növekedést.

Orbán Viktor reális célkitűzésnek tartja az Európai Unió átlagát 2 százalék ponttal meghaladó növekedést. Ez a kormány célja, és ennek megvalósítása érdekében gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt a Ház elé.

Hír TV 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Büszke lehet Európai Parlamenti munkájára a magyar baloldal?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!