2020. május 30.,
szombat, Janka, Zsanett napja

Orbán Viktor Erdogan török elnökkel tárgyalt

MTI

2020. február 28., péntek 18:51

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken telefonon megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel, majd összehívta biztonsági kabinetjét - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár péntek este.

A török elnökkel folytatott tárgyalás témája a szíriai háborús helyzet és a migráció ügye volt. Recep Tayyip Erdogan tájékoztatta a magyar miniszterelnököt arról, hogy óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az ott tartózkodó migránsok egy részét. Szót ejtettek a március folyamán megrendezendő V4-Törökország csúcstalálkozó előkészületeiről is.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délután összehívta biztonsági kabinetjének ülését, amelynek tagja a külgazdasági és külügyminiszter valamint a belügyminiszter is. Az ülésen áttekintették a hazai biztonsági szolgálatok jelentéseit, majd döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozott figyelmet fordítanak a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre.

Havasi Bertalan azt is közölte, hogy Orbán Viktor a nap folyamán levelet is írt Erdogan elnöknek, melyben kifejezte részvétét és együttérzését a török fegyveres erőket Szíriában ért támadás áldozatai kapcsán. "Biztosítom Önt, hogy Törökország NATO-szövetségesként és elkötelezett partnerként számíthat Magyarországra" - írta a török államfőnek Orbán Viktor.

Kapcsolódó anyagaink:

Újabb migránshullámra kell számítani a magyar határkerítésnél

Bulgária megerősíti Törökországgal közös határának védelmét

Görögország nem fogja tűrni az illegális határátlépéseket

Török kormánypárt: Az ország már nem tudja feltartóztatni a menekülőket

Erdogan és Putyin telefonon egyeztetett az észak-szíriai helyzetről

MTI