2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Belföld

Orbán Viktor: Csak az oltás véd meg minket

A tavaszi oltási hadjárat sikeres volt a koronavírus brit mutánsa ellen, azonban látjuk, hogy a delta variáns agresszívebb, mint a brit verzió volt, gyorsabban terjed és súlyosabb megbetegedést okoz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

  • Orbán Viktor: Csak az oltás véd meg minket

 

A miniszterelnök azt mondta: akkor nem okozna bajt a delta variáns Magyarországon, ha mindenki be lenne oltva. Mint mondta: az oltottak nincsenek veszélyben, az oltatlanok azonban életveszélyben vannak.

 – Mindenkit arra kérek, hogy oltassa be magát, mert csak az nyújt biztos védelmet – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor emlékeztetett: a védelmi intézkedések, mint amilyen a  maszkviselés is, csak lassítja a járvány terjedését, de nem véd meg a fertőzés súlyos szövődményeitől. 

A legfontosabb védelmi intézkedés az oltás

– rögzítette.

– Jelenleg van 10 millió adag oltásunk, év végéig pedig lesz még 5 millió, tehát mindenkit arra kérek, hogy az oltás felé haladjunk – mondta a kormányfő. Kiemelve: a járvány másképp terjed az ország egyes pontjain, ezért kellett bevonni a munkáltatókat. – Ha a munkáltató úgy látja, hogy a dolgozói között gyorsabban terjed a vírus, elrendelhetik a munkavállaló körében az oltás kötelező felvételét – mutatott rá. A miniszterelnök elmondta: ha nem tehetjük kötelezővé az oltást, akkor a lehetőséget kell biztosítani, hogy mindenki eldöntse, mit akar.

Arra vonatkozóan, hogy a baloldal szerint a kormány áthárította a felelősséget a munkáltatókra, Orbán Viktor úgy reagált: Magyarország komoly ország, a kormány pedig vállalja a felelősséget. – Egy általánosan kötelező oltás elrendelése túl van a magyarok tűrési határán, de ha a munkahelyi közösségben mondják, hogy a közösség védelme érdekében az oltatlanok is vegyék fel az oltást, az már kellő motivációt jelent – húzta alá.

Orbán Viktor szerint a kormány folyamatosan győzködi az embereket az oltás felvételére, de ez már kevésnek bizonyul, így a munkahelyi közösségek fellépése és érvelése is szükség van.

Továbbá a miniszterelnök hangsúlyozta, a kormányzatnak is egymás után kell meghozni azokat a döntéseket, hogy melyik állami munkahelyeken, milyen ütemezésben és milyen szigorúsággal érvényesítsék a munkaadóknak most megadott jogosultságot. 

– Ott ahol az állami alkalmazottak sok emberrel találkoznak, tehát alkalmasak arra, hogy továbbadják a fertőzést, azonnali hatállyal meghozzák azt a döntést, hogy aki nem vesz fel a védőoltást, az fizetés nélküli szabadságra megy. Ezt követően pedig „haladunk befelé”, minden állami alkalmazott sorra fog kerülni, és szembekerül majd azzal a dilemmával, hogy vagy felveszi a védőoltást, vagy fizetetlen szabadságra megy

– rögzítette a miniszterelnök.

Ezután Orbán Viktor az oltás fontosságát hangsúlyozva elmondta: „a szakemberek szerint a beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, az oltatlanoknál a megbetegedések kockázata pedig tízszer nagyobb, így ha az oltás nem is jelent ezer százalékos garanciát, de nagy veszélytől óvja meg az embereket”.

– Kevesen ismerik a minimálbér meghatározásának mechanizmusát Magyarországon. Nem a kormány mondja meg, hogy mennyi legyen a bér, hanem a munkáltatók és a munkavállalók állapodnak meg. Ha a bérnövekedés nem áll összhangban a vállalkozások lehetőségeivel, akkor azok tönkremennek és munkanélküliséghez vezet – fejtette ki a miniszterelnök. Hozzátéve: a tőketulajdonosok, a cégvezetők és a munkások határozzák meg a bért, a kormány pedig segíti ezeknek a megállapodásoknak a létrejöttét. 

– A szakszervezetek magas bérnövekedést akartak, 20 százalékos növekedést vártak. Ez egy nagyon nagy lépés, egy év alatt ekkorát emelni talán nemzetközi gyakorlatban is példa nélküli 

– emelte ki Orbán Viktor, majd rámutatott: itt lépett közbe a kormány, aki a béremelés fejében hajlandó volt a vállalkozásokat terhelő adókat csökkenteni. 

– A munkavállalók TB járulékára vonatkozó adót csökkentését vállalta a kormány. A kisvállalkozói adót 10 százalékra csökkentette és egy 4 százalékos szociális hozzájárulási adót engedett meg a pénzügyminiszter 

– fogalmazott Orbán Viktor, majd megjegyezte: tíz évvel ezelőtt a Gyurcsány-kormány idején az átlagbér volt annyi, mint most a minimálbér lesz. 

A rezsicsökkentés eredményének megtartásáról a miniszterelnök úgy vélekedett: „bolond dolgok történnek Európában”

– Rezsiválság van Európában, az áram és a gáz ára is két-háromszorosára emelkedett. A kérdés pedig az, hogy a magyar háztartásokban miért nem emelkedett meg? – mondta a miniszterelnök.

– A 2010-es évek elején a kormány nagy vitákat folytatott a multikkal. Rögzítettük az árakat a háztartások számára, amellyel a családokat és a nyugdíjasokat védi a kormány. Az iparban dolgozóknak ki kell fizetni egy magasabb árat, a gazdaság ebből a szempontból szenved, de a háztartásokat meg tudjuk védeni. Ez addig marad így, amíg mi vagyunk kormányon – fogalmazott Orbán Viktor. 

A miniszterelnök leszögezte, hogy a baloldali kormányzatok mindig kiszolgálták a multinacionális vállalatok érdekeit, engedték az áremelést, az extra profitot pedig hagyták, hogy elvigyék az országból.

Orbán Viktor visszaidézte Lendvai Ildikó szavait, amikor a politikus azt mondta:nem lesz gázáremelés, ezt követően pedig többször növelte a gáz árát a balliberális kormányzat.

– A brüsszeli csúcson bevallották az unió vezetői, hogy a jelenlegi áremelkedés 20-25 százalékáért a rossz klímapolitika a felelős – mutatott rá az unió elhibázott energiapolitikájára a kormányfő.

– A logikus gondolkodás nem előfeltétele annak, hogy valaki uniós biztos legyen – reagált Orbán Viktor arra, hogy a svéd uniós biztos szerint a járvány elleni védekezés sikerét a migráció okozta.

A miniszterelnök elmondta, hogy a migráció nem megfékezi, hanem pörgeti a járvány erejét. 

– Az EU nyugati felén is látják a növekvő számokat, az ellentét pedig abban áll, hogy ők jó dolognak látják a migrációt, mert szerintünk erre van szüksége a társadalmaknak. Szerintük a déli határokon zajló folyamatok jók, mi pedig rosszul látjuk. De mi készen állunk arra, hogy nyitunk egy korridort és elmasírozhatnak a migránsok Ausztriáig és Németországig 

– fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint azt, hogy Magyarországnak mi a jó, a magyar embereknek kell eldönteni. 

A csata lényege az, hogy ne egy svéd ember döntse el, a magyarok kikkel és hogyan éljenek együtt

– tette hozzá.

Végül a miniszterelnök azt kívánta, hogy Magyarországnak mindig olyan kormánya legyen, amely ebben a kérdésben nem enged a külső nyomásnak. 

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.
Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!