2024. 09. 24. Kedd Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sajdik

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Orbán Viktor: Az apadás gyors ütemben zajlik, a legmagasabb ár kedden elhagyja Magyarországot + videó

A miniszterelnök és Müller Cecília országos tisztifőorvos számol be az árvízi védekezés fejleményeiről, a szükésges útómunkálatokról.

  • Orbán Viktor: Az apadás gyors ütemben zajlik, a legmagasabb ár kedden elhagyja Magyarországot + videó

Az operatív törzs ma még dolgozik, a tervek szerint az árhullám ma Mohácsnál tetőzik, majd elhagyja az országot, mi pedig kikísérjük – mondta Orbán Viktor a hazánkon levonuló dunai árvíz helyzetéről adott keddi tájékoztatón. A miniszterelnök az árvízinfón úgy fogalmazott, az időjósok szerint csapadék ugyan várható, de ez nem befolyásolja az árvizet.

Túl a tetőzésen

A Duna Bajánál tetőzött tegnap, 925 centiméternél áll a víz a Pandur-szigetnél. Hullámtérben épült házakat fenyegeti a víz, az önkormányzat a tulajdonosokat tájékoztatja

 – számolt be a kormányfő, aki azt is közölte: 

gyors ütemben zajlik az apadás, az árhullám elvonultával számítanak az egészségügyi szakaemberek munkájára.

 – Ezért is van jelen Müller Cecília – közölte Orbán Viktor. 

A miniszterelnök ismertette: 510 kilométernyi szakaszon védekeztek az elmúlt napban. A kiemelt Duna menti városokban folyamatosan apadt a vízállás és vélhetően az árhullám nem csap már át a védvonalon.

A 2024-es dunai árvízben 40 kilométres szakaszon építettünk ki ideiglenes védműveket, 4,5 kilométeren épült mobilfal. A védekezésnél fel nem használt homokzsákokat az önkormányzati és állami raktárakba viszik, a zsákokat eltesszük a következő árvízre, ami remélhetőleg minél később lesz. Az árvízzel érintkezett zsákokat megsemmisítjük

– mondta.

Ezrek voltak a gátakon

Jelezte, a védekezésben több ezer fő vett részt, köztük önkéntesek, katonák, rendőrök, szakemberek. – A harmadfokú készültséget is meghaladó szintet 40 kilométeren kellett elrendelni. A vízügyes szakemberek 5500 kilométert tettek meg gyalog az árvízvédelem során, ez nagyjából a teljes magyar határszakasz kétszerese. Én 1687 kilométert tettem meg, de nekem jobb dolgom volt, sokszor autóval vittek, de így is mintha eljutottam volna Tallinnba – fogalmazott. Hozzátette,

Budapesten az árvíz előtt a Duna 205 cetiméteren állt, 806 centiméter lett. Bajánál 173-ról 900 centiméter felé ment a víz.

A vízügyi szakaemberek javaslatára vár a kormány a jövő évi árvízvédelmi fejlesztések és beruházások megtervezése kapcsán. Ezt követően dönti el a kormány, hogy a jövő évben hol hosszabbítsa meg az állandó gátszakaszokat vagy cserélje állandóra az ideigleneseket – közölte a miniszterelnök a kérdésekre válaszolva, azt is megerősítette, hogy a mai napon Mohácsra látogat.

Önálló védekezési képesség

Az Uniós árvízvédelmi segély kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy mivel annak megérkezése esetleges,

ezért érdemes az országnak a saját árvízvédelmére alapozni.

Ennek kapcsán hangsúlyozta a miniszterelnök, hogy a jövőre nézve is érdemes felkészülni arra, hogy ne várjon az ország külső segítsényújtásra.

Orbán Viktor köszönetet mondott a fővárosi védekezésben résztvevő vízügyi szerveknek és megerősítette, Budapest megkapja a Lánchíd és az alagútra megítélt 6 milliárd forintos összeget. Orbán Viktor a főpolgármesternek is megköszönte az együttműködést.

A Duna menti gátak fejlesztése kapcsán a miniszterelnök elmondta, a folyóval párhuzamos gátakat támogatja a kormány, az azokon keresztbe épített gátakat nem. A Duna magyarországi szakaszán nincsen keresztben lévő gát, amellyel egy érkező árhullámot akár többszörösére duzzaszthat.

Kérdésre reagálva a kormányfő azt is elmondta, kevés jó hír van, mivel jött egy hatalmas árvíz, amely más országokban komoly károkkal, halálesetekkel járt. – Ehhez képest Magyarországon lehoztuk az árvizet emberélet nélkül, mindent megvédtünk, amit lehetett, minden jól működött, főpolgármesterrel együtt, minden klappolt – mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a kormánynak az embereket tájékoztatni kell. – Ez is a feladat, és ez így van rendben – mondta arra reagálva, hogy a kormány a közösségi médiában hirdette az árvízvédelmet.

Közegészségügyi kihívások

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón arról beszélt, számos közegészségügyi kihívással kell szembenézni, amire felkészültek már az árvíz levonulta előtt. 

– Ilyenek a kutak védelme, szennyvízülepítők, tározók kiürítése, ami azt a célt szolgálta, hogy a víz ne tudja bemosni a szennyeződéseket a Dunába – mondta.

Jelezte, azokra helyekre kell fókuszálni, ahol ez a veszély még fennáll. A

 védekezést és a kárelhárítást a települések közötti útszakaszokon a közút, településen belül az önkormányzat végzi. Kiemelte, mindenhez szakmai segítséget nyújtanak, kiküldtek egy mindenre kiterjedő felvilágosító anyagot, és egy 0-24 órás callcenter is működik további segítségnyújtásra.

Müller Cecília közölte, nem mindenütt és mindent kell és lehet fertőtleníti, ugyanis a környezetvédelmi előírásokat is figyelembe kell venni. Amennyiben szennyvízzel szenyezződött útszakaszról van szó, azokat a magasnyomású tisztításon túl, fertőtleítő szerrel is le kell mosni.

A Duna mentén 31 vízbázis van, amelyeknél napi mintavételt végeznek a hatóságok, majd laborítoriumban is megvizsgálják a kútak vizeit

 – folytatta az országos tisztifőorvos. Pédaként felidézte, 

Dömös-Pilismarót-Pilisdobogókő térségben szennyeződést találtak az ivóvízben, ezért ott csak forralás utáni fogyasztást javasoltak, a gyermekeknek pedig palackozott ivóvizet biztosítottak.

A tisztifőorvos közölte, a ívóvíz források vizsgálata esetén legalább 2 negatív tesztet követően tekintik a ismét fogyaszthatónak. Beszámolt arról is, hogy 

Dunabogdány, Visegrád térségében algaszaporulatot találtak az ivóvízbázisban, amelyek lehetséges szennyeződés jelezhetnek előre, ezért az ottani ivóvizet elővigyázatosságból fogyasztásra alkalmatlannak minősítették , amíg fertőtlenítésük meg nem történik.

 Müller Cecília hangsúlyozta, a szomszédos országokkal ellentétben Magyarországon nincs szükség Hepatitis A, vagyis a sárgaság elleni védőoltásra.

Elszállítják a szemetet

A Csepelen, az árvízi védekezéskor talált illegális szemétről Vitályos Eszter kormányszóvivő elmondta, hétfőn a kormányhivatal munkatársai elkezdték elszállítani a szemetet, az érintett telepen belvíz volt, és az ott lévő kerítés megakadályozta, hogy a Dunába kerüljön a szemét. Jelezte, a terület bérlője büntetőeljárás alatt van.

Láng István országos vízügyi főigazgató egy kérdés kapcsán pedig arról beszélt, hogy a nagypandúr-szigeti nyári gát a megvágása nélkül sem lett volna képes megtartani a vizet, ezért döntött a helyi önkormányzat a gát megnyitása mellett.

Forrás: Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így tömte tele a haverok zsebét közpénzzel Magyar Péter

Így tömte tele a haverok zsebét közpénzzel Magyar Péter

A korrupció, az uram-bátyám szemlélet ellen szavakban harcosan fellépő Magyar Péter, a közelmúltban a Diákhitel Központ élén sorra kötött olyan megbízási szerződéseket baráti cégekkel, amelyek indokoltsága erősen megkérdőjelezhető, ráadásul jelentős kiadásokkal terhelte az állami intézményt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!