2023. 09. 22. Péntek Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Orbán Viktor: A történelem magyar oldalán állunk

A történelem magyar oldalán állunk - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzetnek.

  • Orbán Viktor: A történelem magyar oldalán állunk

A szombaton megjelent karácsonyi beszélgetésben a kormányfő úgy fogalmazott: "mi magyarpártiak vagyunk", az "orosz-ukrán háborúban is a magyarok oldalán állunk". "Arra a kérdésre, hogy a történelem jó vagy rossz oldalán állunk-e, az a válaszunk, hogy mi a történelem magyar oldalán állunk. Támogatjuk és segítjük Ukrajnát, érdekünk a szuverén Ukrajna fennmaradása, és érdekünk, hogy Oroszország ne jelentsen biztonsági fenyegetést Európára, de nem érdekünk, hogy feladjuk minden gazdasági kapcsolatunkat Oroszországgal. Ezekre a kérdésekre magyar szemüveggel nézünk, nem máséval" - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy 2022 a rendszerváltozás óta a legveszélyesebb év volt. "Az fenyegetett minket, hogy belesodródunk a háborúba. Senkinek ne legyen kétsége, ha a baloldal nyert volna áprilisban, már benne is lennénk nyakig. Azért áll Magyarország egyedüli európai országként kívül a háborún, mert a magyar emberek tavasszal elsöprő fölénnyel erre szavaztak" - mondta. Az energiaárak növekedése is veszélyes helyzet felé lökte Magyarországot. A magyar gazdaság importálja az energiát, és a háború előtt, a szankciók előtt ezért évente 7 milliárd eurót fizetett Magyarország. Ez az összeg most 17 milliárd euró, tehát 10 milliárd euró különbözetet kellett előteremteni. Ez 4000 milliárd forint, és ez a rengeteg pénz ma kimegy a magyar gazdaságból - közölte. A kormányfő úgy fogalmazott, "ha most egy karácsonyi angyal úgy döntene, hogy eltörli az energiaszankciókat, akkor egy pillanat alatt leesnének az energiaárak", velük együtt az infláció, és Magyarország nem 1,5 százalék növekedést tervezhetne jövőre, hanem akár 5 százalékot is.

Orbán Viktor szerint fennáll a veszélye, hogy a háború még hosszú ideig, akár évtizedekig is eltart. Ugyanakkor "Ukrajna csak addig tud harcolni, amíg az Egyesült Államok támogatja pénzzel és fegyverrel", ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz - hangoztatta. Megjegyezte: senki nem várhatja el az ukránoktól, hogy Európa nyugalma, energiabiztonsága és jóléte érdekében lemondjanak országuk egy részéről. Ukrajna szuverén állam. "Nekünk abban van döntési helyzetünk, hogy milyen mértékben támogatjuk őket. Magyarország úgy döntött, hogy miután ez a háború nem a mi háborúnk, a magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartva Ukrajnának humanitárius segítséget nyújtunk" - emelte ki a miniszterelnök.

Azt mondta, hogy a kabinetnek világos terve van a gazdasági helyzet kezelésére. Jövő év végére egy számjegyűre törik le az inflációt - jelentette ki. A kormányfő szokatlannak nevezte, hogy Matolcsy György éles kritikát fogalmazott meg a magyar gazdaságról. Azonban ez "csak annyit jelent, hogy a jegybank elnöke nehéz helyzetben van". A törvény hozzá rendeli az infláció kezelésének feladatát, és most nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában jelentős a pénzromlás. "Az én helyzetem sem könnyű, de Matolcsy Györgyé még nehezebb. És ha ilyenkor az ember a nyilvánosság előtt unortodox viselkedésmódot választ, azt is meg lehet érteni" - mondta Orbán Viktor.

Közölte, hogy az otthonteremtési támogatásoknál változások lesznek. A falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) ezek nem fogják érinteni, és az év első felében a csokot sem. De vannak szakmai javaslatok, amelyek célzottabbá akarják tenni ezt a támogatási rendszert. A családtámogatások többi eleme viszont megmarad, sőt bővül. A fiatalok jelenleg 25 éves korukig nem fizetnek a keresményük után jövedelemadót. Mostantól azok a nők, akik gyermeket vállalnak, 30 éves korukig kaphatják ezt a kedvezményt. A Magyarország és Brüsszel közötti megállapodásról a miniszterelnök azt mondta, "tettünk egy lépést előre", "van egy megállapodásunk arról, hogy az a pénz, ami a miénk, tényleg jár nekünk". Úgy vélekedett, hogy a források visszatartása "fegyvernek fegyver, de nem kard, csak bicska", attól "pedig azért nem kell kiszaladni a világból".

Az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrányról szólva úgy fogalmazott: "van, hogy a hóhért akasztják". "A brüsszeli bürokraták úgy érzik, hogy ők a törvények felett állnak, és bármit megtehetnek. Ha valaki uniós képviselőként Soros György támogatottjainak titkos listáján szerepel, és pénzt meg mindenféle egyéb támogatást kap azért, hogy a Soros György üzleti érdekeit keresztező országokat, például Magyarországot, valótlanságokra alapozott jelentésekben elítélje, innen nincsenek is olyan messze a készpénzzel teli bőröndök. Ezt a mocsarat le kell csapolni" - jelentette ki a kormányfő.

Felidézte: a magyar parlament, amikor az Európai Unió jövőjéről szóló összeurópai vitában állást foglalt, azt javasolta, hogy szüntessék meg az EP-t a mostani formájában, és az inkább a nemzeti parlamentekből delegált képviselőkből álljon. Ideje ezt a javaslatot feleleveníteni - mondta. Orbán Viktor szerint a baj gyökere, hogy a nyugatiaknak és a magyaroknak is van egy elképzelésük a jövőjükről, benne a saját életükről, és ez két különböző jövő. "Mi nem akarunk bevándorlóországgá válni, nem akarjuk beengedni a genderaktivistákat az iskolákba, nem akarjuk az élet normális családi kereteit felszámolni, és nem akarunk se háborút, se szankciókat, hanem fenn akarjuk tartani a kapcsolatainkat a világ nem nyugati felével is" - hangoztatta a miniszterelnök.

Kijelentette, hogy a magyar baloldalt meg lehet venni, de Magyarországot nem. Az áprilisi választáson 3 milliárd forint állt szemben 3 millió szavazóval, és az utóbbiak győztek. "Amíg a mi nemzeti és politikai közösségünk együtt van, addig nincs az az összeg, amellyel Magyarország függetlenségét meg lehetne vásárolni" - mondta a kormányfő.

Fotó: Benko Vivien Cher

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kétélű fegyver lenne a banki különadók kiterjesztése

Kétélű fegyver lenne a banki különadók kiterjesztése

Varga Mihály pénzügyminiszter Egerben, a Közgazdász-vándorgyűlésen arról beszélt csütörtökön, hogy a kormány mérlegeli a további adófrontok nyitásának lehetőségét, miután a bankok profitja jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!