2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Orbán Viktor: A válság idején a legnagyobb terhet a családok vitték a vállukon

A válság idején a legnagyobb terhet a családok vitték a vállukon, ezért igazságos a nekik visszatérítendő adó - erről beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, mivel ilyen még nem volt, ezért szükséges nemzeti konzultációra bocsátani a kérdést. A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy aki részt vett a védekezésben, éljen a 10 napos rendkívüli szabadság lehetőségével.

  • Orbán Viktor: A válság idején a legnagyobb terhet a családok vitték a vállukon

Orbán Viktor: A pandémia utáni helyzet lehet sikeres

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy a nyugdíjprémium más mint az szja-visszafizetése. Az utóbbi a keresetek növekedéséhez és a gazdasági növekedéshez van kötve - tette hozzá. Ha az újraindítás sikerül, akkor a nyugdíjprémium is magasabb lesz - mondta. A családok számára visszatérítendő adó azzal függ össze, hogy ők most aktívak. Most még nem megy olyan jól az országnak, de a pandémia utáni helyzet lehet sikeres - mondta a kormányfő.

Hamarosan indul a nemzeti konzultáció

Orbán Viktor szerint egy értelmes vita, hogy az esetleges többletnövekedés forrásai kihez jutnak. Van közmegegyezés abban, hogy a válság során a legtöbb terhet a családok vitték, így jogos a nekik visszafizetendő adó.Nemzeti konzultációra küldjük ezt a kérdést, hamarosan megindul.

Nagy változások jönnek

Orbán Viktor közölte, hogy abban a koordinátarendszerben kell egyetértés, hogy mi a jó és mi a rossz . Egyetért-e abban az ország, hogy a járvány után nem ugyanaz lesz a gazdaság mint korábban. Nagy változások lesznek a járvány után - tette hozzá. Ez a járvány nem az egyetlen volt, hanem lesznek még járványok, mert a járványok és a népvándorlás korát éljük.

Keményedhet a magyar migrációs álláspont

A kormányfő a migrációról azt mondta, hogy migránshadak dörömbölnek Európa minden ajtóján. Mind a szárazföldi, mind a tengeri útvonalon sokan akarnak jönni. Tavaly 10 ezer, míg idén 38 ezren akartak Magyarországra jönni - tette hozzá.Elmegy a járvány kérdése, visszajön a migráció kérdése. Magyarország álláspontja világos, sőt keményíteni szeretném a magyar álláspontot.Nemcsak az illegális migrációt, hanem semmilyen migrációt nem engedélyeznék a következő két évben. Az utóbbi szerepelni fog a nemzeti konzultációban.

Helyben kell segíteni a migránsokon

Orbán Viktor szerint a fő kérdés, hogy lehetünk-e jó emberek, ha nem engedjük be a migránsokat. A migráció eleve rossz dolog, csak rossz migráció van - tette hozzá. Ha valaki nem tud boldogulni, akkor fel kell kerekednie - mondta a kormányfő. Ha segítenünk kell egymásnak valamiben, akkor abban kell segíteni, hogy mindenki ott éljen emberi életet, ahol született - tette hozzá.A cél nem az, hogy idejöjjenek, és itt maradjanak.

Szolidaritás

Orbán Viktor elmondta, hogy nem fordítunk elég energiát arra, hogy a bajban lévő országokon segítsünk. Ez a kiindulópont. A kormányfő szólt arról is, hogy nagyon fontos a szolidaritás az emberek között, és számos történelmi eset bizonyítja, hogy a baj nem bezárkózást eredményez, hanem az emberek közötti kapcsolatrendszerek is megváltoznak. A vállalkozók között most valóban van valami, hogy nem egyenként kell boldogulni, hanem segítséget is kell nyújtani.Az MKIK ragyogó javaslatokat dolgozott ki.

Nem a vállalkozók belügye

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az MKIK több fontos javaslatot tett. Nem a vállalkozók belügye, hogy milyen típusú segítséget kapnak, mert ők adnak munkát az embereknek. A kormányfő várja az újabb javaslatokat. Most is indul a Kavosz segítségével egy nagy hitelprogram - tette hozzá.

Őket törölhetik a védettségi listáról

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mindenki a saját sorsáért felelős. Felvenni az első oltást, és majd nem felvenni a másodikat nem jó eljárás - tette hozzá. Persze vannak olyanok, akik egyéb betegség miatt nem vették fel az oltást, de a nagy többség nem ilyen. Mindenki vegye fel a második oltást, mert különben lehúzzák a védettségi listáról. A kormány nem dolga, hogy az embereket noszogassa - tette hozzá.

Mindenki vegye ki a 10 nap szabadságot

A kormányfő szólt arról is, hogy akik a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vettek, azok nagyon sokat dolgoztak az elmúlt 16 hónapban. Nagyon sokan jóval többet dolgoztak, mint korábban - tette hozzá. Elfáradtak az emberek, és most megtehetjük, hogy kiadjuk ezt a 10 nap szabadságot, de ezt mindenki vegye ki.

Őket kell megsegíteni

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy már a korábbi kormányzati ciklusban is nagyot emeltek a minimálbéren, de még mindig nem elég. A járvány után a legfontosabb elvárás az lehet a gazdasággal, hogy biztonságot adjon, akkor a családoknak is nagyobb biztonságban kell lenniük.A legkevesebbet keresőket kell megerősíteni.

200 ezer a cél

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kkv-k esetében lehetnek elbocsátások a magasabb minimálbér miatt. Meg kell állapodni a gazdasági szereplőkkel, hogyan lehet kigazdálkodni ezt a magasabb összeget - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a 200 ezres minimálbér amit szeretnénk, de most ezen dolgozunk. A garantált bérminimum még ennél is magasabb lesz - tette hozzá.

Orbán Viktor: Nekünk nem kell ezt elhordozni

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a labdarúgó EB esetében nagy eredmény, hogy ott lehetünk. Nehéz ide bekerülni. Fenyegette a játékot a járvány - tette hozzá. Az ideológiai zűrzavar is fenyegeti a játékot. Az egykori rabszolgatartó társadalmak lelki örökségének az eredménye ez a térdelés. Megértem, hogy egyes országoknak morális terhe van, de ezt nekik kell elhordozniuk - mondta a kormányfő.

Szerencse, hogy ez elkerült minket

Orbán Viktor szerint azért is probléma a letérdeplés, mert idegen a kultúránktól. Állva kell meghalnunk, ha vesztünk is.Nem kérhetjük, hogy viselkedjen gyengébben a sportoló.Milyen jó, hogy ez a rabszolgatartási probléma elkerült minket - zárta szavait.

Origo, Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!