2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Orbán nélkül vitáztak a miniszterelnök-jelöltek

Hír TV

2018. április 6., péntek 07:43, frissítve: péntek 08:11

Orbán Viktor nélkül vitázott csütörtökön az MSZP–Párbeszéd, a Jobbik és az LMP miniszterelnök-jelöltje a Magyarul Balóval című RTL-es műsorban. Karácsony Gergely, Vona Gábor és Szél Bernadett is azt hangsúlyozta, készen állnak a kormányzásra.

Ezúttal sem fogadta el a meghívást Orbán Viktor a miniszterelnök-jelölti vitára – az RTL Klubon így Vona Gábor, Karácsony Gergely és Szél Bernadett ütköztette álláspontját.

Az ellenzéki jelöltek sorra vették a jelenlegi, Fidesz által kialakított választási rendszer hibáit.

Vona Gábor a határon túli és a külföldre kényszerült magyarok közötti különbségtétel igazságtalanságát hangsúlyozta, Szél Bernadett pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy mindannyian a kormánypárti gyűlöletkampány célkeresztjébe kerültek. Arra már Karácsony Gergely utalt, hogy a miniszterelnök azért nem mert elmenni, mert a vitán bebizonyosodott volna, hogy Orbán Viktor végig hazudozott róluk a kampány során.

Miután felhánytorgatjuk – teljes joggal – a választási rendszer összes trükkjét és a Fidesz összes hazugságát, és minden kis sunyi lépést, ami nyilvánvalóan az ő hatalomféltésükről szól. Hiszen ha biztos lenne az igazában, akkor most itt ülne, ebben a teremben, vitatkozna velünk, és nem csinálna egy olyan választási rendszert, ami neki kedvez. Viszont az a három választás, ami volt ebben a ciklusban – kettőt megnyert a baloldal, egyet a Jobbik – tehát nem igaz, hogy nem lehet a Fideszt leváltani. Egy dolog van: el kell menni szavazni mindenkinek, és akkor a változást akaró emberek akarata erősebb lesz, mint a Fidesz ócska trükkjei – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

A parlamenti együttműködést firtató kérdésre az MSZP és a Jobbik miniszterelnök-jelöltje kölcsönösen elzárkózott egy esetleges koalíciótól arra az esetre, ha a Fidesz kisebbségbe kerülne a választások után. Az LMP-s Szél Bernadett pedig úgy fogalmazott, hogy egy olyan technikai koalíciót el tud képzelni, ahol közösen rendbe teszik az ország legégetőbb problémáit. Vona Gábor erre azt mondta, hogy csak a XXI. századi pártokkal (azaz az LMP-vel és a Momentummal) tudnak szorosabb együttműködést elképzelni, azonban a fontos ügyekben hajlandók a baloldallal együtt szavazni.

Ahhoz nem kell koalíciót kötni, hogy a parlamentben ellenzéki pártok lebontsák a NER működésének antidemokratikus elemeit. A koalíció egy kicsit olyan, mint a házasság, és az ember a házastársát megválogatja. Úgyhogy én azt mondom, hogyha nekünk a parlamentben együtt kell szavazni bármelyik párttal, aki hajlandó mondjuk a választójogi törvény módosítását, a civil szféra erősítését, az antidemokratikus tendenciák megerősödését visszabontani, akkor mi ebben partnerek leszünk – jelentette ki Vona Gábor.

A vita végén az adórendszer tervezett átalakításáról kérdezték a jelölteket. A jobbikos Vona Gábor a munkát terhelő járulékok radikális csökkentését ígérte a gazdaság versenyképessé tételéért. Az MSZP–Párbeszédtől Karácsony Gergely az offshore és a spekulációs adókat visszavezetné, a társasági adót pedig megemelné, hogy később azokból finanszírozza a világrekorder, 27 százalékos áfa csökkentését. A személyi jövedelemadó átalakításával kapcsolatban egyetértett az LMP-s Szél Bernadettel, aki háromkulcsos rendszert ígért.

– Háromkulcsos adórendszerben gondolkodunk, 0, 12 és 24 százalékos kulcsokkal. Gyakorlatilag a társadalom 90 százaléka azért jár jobban, mert kevesebbet fog adózni, 10 százalék pedig azért, mert nem lesz munkaerőhiány és nem fog…

– Ki fizet 24 százalékot?

– Egymillió forintig tudjuk ezt a lehetőséget biztosítani.

Záráskánt a miniszterelnök-jelöltek egy percben foglalhatták össze legfontosabb üzeneteiket. Karácsony Gergely mindenkit arra biztatott, szavazzon rájuk, mert felkészültek, ő pedig vezetni szeretné az országot. Vona Gábor arról beszélt, hogy vasárnap két külön világ között kell dönteni, az egyik az orbáni bezárkozó-fullasztó, a másik pedig egy friss és üde és nyugodt ország, ők pedig készen állnak a kormányzásra. Szél Bernadett azt hangsúlyozta, felül akar emelkedni a bal-jobb megosztottságon, az LMP programja pedig erős, békés Magyarországot hozna létre és kőkemény elszámoltatást ígér 28 évre visszamenőleg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!