2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Orbán nélkül tartották meg az első miniszterelnök-jelölti vitát

Hír TV

2018. március 12., hétfő 22:21, frissítve: kedd 12:54

Orbán Viktor nem kért a diákok véleményéből, az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek viszont vállalták a vitát a Független Diákparlament szervezésében. Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Vona Gábor abban egyetértett, hogy csökkenteni kell az oktatás központosítását, és több pénzt kell fordítani a területre, valamint XXI. századi szintre kell emelni az oktatás tartalmát és feltétel-rendszerét.

Több száz diák volt kíváncsi a miniszterelnök-jelöltek vitájára az oktatás témájában. A hétfő esti fórumon részt vett Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Vona Gábor is. Abban mindhárman egyetértettek, hogy csökkenteni kell a centralizációt az oktatásban, és XXI. századi tudást kell adni a diákoknak.

Mindenki áldozat, a szülő is, a diák is a tanár is, és az állam túlkoncentrációja érvényesül. XXI. századi tudást kell adni, vagyis kritikai gondolkodást, kompetenciákat, készségeket, kreativitást, mindazt, amivel a XXI. század egyébként nagyon nehéz kihívásaival szembe tudnak nézni a gyermekeink, az utódaink - mondta a Jobbik jelöltje.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint elsősorban kiválóan képzett tanárokra van szükség, ennek feltétele pedig az oktatásra fordított költségek növelése.

Ezért száz költségvetési forintból mi húszat az oktatásra fogunk fordítani, azért, hogy minden meglegyen, ami az oktatásban kell, a tantermeken és tornatermeken túl a tanároknak a fizetése, és minden, amit kérnek – jelentette ki Szél Bernadett.

Az ellenzéki politikusok abban is egyetértettek, hogy kizárólag szakmai, és nem pártpolitikai kérdésként kell kezelni az oktatás ügyét. Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy véli, a tanároknak is alkalmazkodniuk kell az új helyzetekhez, ezért megreformálná a pedagógusok képzését is.

Ezért én például azt is nagyon fontosnak tartom, hogy a pedagógusképzést meg kell változtatni, meg kel reformálni. Rengeteg korszerű tudás van, amiről nem is hallanak a magyar tanítóképző főiskolákon, és lehetővé kell tenni, hogy nyolc évente egy évet a pedagógusok munka nélkül átképzéssel foglalkozzanak, hiszen a gyerekek megváltoznak, nekik is adaptálódniuk kell a megváltozott ismeretekhez – véli Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely a fórum során több alkalommal is Vona Gábor szemére vetette, hogy ő és pártja korábban más álláspontot képviselt oktatási kérdésekben is. A Jobbik elnöke szerint azonban éppen ez a természetes.

Én azt tudom mondani, hogy ez a Vona Gábor van, aki most itt ül. Mindannyian változunk, mindannyian alakulunk, és én ezt föl is vállaltam, én is változtam, én egy párton belül változtam, te is változtál, te más pártokban változtál – reagált Vona.

A Független Diákparlament által szervezett eseményre Orbán Viktor is meghívták, de a miniszterelnök szokásához híven ezúttal sem állt ki nyilvános szakmai vitára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!