2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Orbán megígérte, de nem kapták meg a megígért emelést

2015. augusztus 5., szerda 22:00

Az ígértnél kisebb fizetést visz haza sok tűzoltó és rendőr, ők nem kapták meg maradéktalanul a 30 százalékos illetményemelést. A rendvédelmi dolgozók szakszervezetei jövő héten egyeztetnek egymással.

„A következő év júliusától átlagosan 30 százalékkal emelkedik a fegyveres és rendvédelmi hivatásos állomány tagjainak illetménye.” Karácsonyi ajándékként jelentette be a katonák, rendőrök, tűzoltók bérének emelését tavaly decemberben Orbán Viktor. Az első emelt bért most kapták meg az egyenruhások, a tűzoltók közül többeknek csak 15-20 százalékkal lett magasabb a fizetésük.

Az egyik tűzoltó 6 éve teljesít szolgálatot, úgy számolt, hogy 260 ezer forintra nő az illetménye. De a bruttó fizetése mindössze 239 ezer forint lett, ami nettó 157 ezer forint. Ennyit visz haza augusztusban. És ugyanennyit visz haza az a kollégája is, aki tíz évvel korábban kezdett a tűzoltóságnál. „Mindenki azt várta, hogy most nettóban jelentkezik a 30 százalékos emelés, ami 30-35 ezer forintos fizetésemelést jelentett volna. Ez szépen hangzik, csak ez jelen pillanatban nem teljesült. Sorra kapom az e-maileket, telefonokat én is és alelnök társaim is, hogy nem teljesülnek azok az ígéretek, amelyek 30 százalékról szóltak. Itt megint az jár jól, aki valamilyen szinten tudja képezni magát, de sajnos a mi kollégáink közül nagyon sokan úgy vannak, hogy mind a másodállás, mind az egyéb családi dolgok miatt nem tehetik meg” – mondta Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezeti vezető attól tart, hogy csalódott kollégái elhagyják a pályát.


A béremeléssel párhuzamosan több pótlékot megszüntettek az egyenruhásoknál. A rendőröknél nincs már nyomozói pótlék, közterületi vagy zenekari pótlék. „A nem alapfeladatot ellátó rendőrök 25 százalékot, a vezetők pedig 15 százalékos bérfejlesztésben részesülnek 2015. július 1-jétől. Hozzá kell tennem, hogy a rendőrségen nemcsak hivatásos jogállású munkatársak dolgoznak, hanem közalkalmazottak és munkavállalók is. Náluk jelentősen eltér ez a bérfejlesztés. A közalkalmazottak csak 5 százalékot kapnak júliustól, a munkavállalók pedig semmit nem kaptak” – mondta Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

A rendvédelmi dolgozók érdekvédelmi szervezetei hétfőn egyeztetnek egymással.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!