2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László

Következik:

Napindító 04:00

Belföld

Orbán: Marad az európai átlagot meghaladó bankadó

A jövőben marad az európai átlagot meghaladó bankadó – ezt a miniszterelnök jelentette be Magyarország tiszteletbeli konzuljainak V. konferenciáján a Parlamentben. Orbán Viktor megismételte: a kormány célja, hogy minél több magyar tulajdonú bank működjön Magyarországon.

A miniszerelnök Magyarország tiszteletbeli konzuljainak beszélt az ország gazdasági helyzetéről. „A '14-es esztendőt illetően pedig a külvilág sokkal optimistább, mint mi magunk: Londonban két százalék fölötti növekedést mondanak a magyar gazdaságnak – mi a költségvetésünket azonban egy-két százalékos növekedésre terveztük” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette: Magyarországnak a következő 15-20 évben nem az európai államokkal kell versenyeznie, hanem az európaiaknál jóval versenyképesebb feltörekvőkkel, Brazíliától Kínáig. Az eddigi átszervezéseknek is van már eredménye, hiszen a bankok több adót fizetnek, a monopolhelyzetben lévő közműcégeknek pedig jóval kevesebb az extraprofitjuk. Ezek a vállalatok most vissza akarják szerezni korábbi pozíciójukat.

„A politika bizonyos értelemben egy aréna is, ahol különböző érdekcsoportok szeretnék az érdekeiket érvényesíteni, és senkinek sem lehet felróni, ha az arénába belép, pástra lép és vállalja a küzdelmet. Ezért Magyarország szándékait és a Magyarországon történteket a saját nézőpontjukból értelmezőkre sem érdemes haragudni. Hazudnak, persze, ez kétségkívül igaz, eltorzítják az igazságot, ez igaz, a saját érdekeikből beszélnek, az is így van, de meglepődni ezen talán nem érdemes” – fogalmazott Orbán Viktor.


Orbán Viktor szerint liberális alapra nem lehet versenyképes gazdaságot építeni, mert az az egyéni érdeket szolgálja. A bankadó ezért továbbra is az európai átlagot meghaladó mértékű marad Magyarországon, és cél, hogy növeljék a magyar tulajdonú pénzintézetek arányát is. „Az OTP-nek a megerősítése fontos, mégiscsak egy magyar bank – dacára annak, hogy a tulajdonosi háttere az nem teljesen magyar, sőt, többségében nem az – de mégis az egy magyar bank. Ezért döntöttünk legutóbb úgy, hogy a takarékszövetkezeti rendszert, egyébként a holland Rabobank mintájára, most egy egységes rendszerbe szervezzük, öt százaléka a részesedése a magyar takarékpénztári rendszernek a pénzpiaci rendszerben. Egy egyszerű átszervezéssel, egy pénzügyi injekcióval, amiről a kormány már döntött, föl tudjuk vinni 15 százalékra” – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor megismételte: a kormány jóléti helyett továbbra is egy munkaalapú gazdaságot épít, a korábbi 1,8 millió helyett ma már 4 millióan dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!