2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Orbán fogadni merne, hogy Budapesten marad a CEU

Hír TV

2018. november 9., péntek 15:18, frissítve: péntek 15:38

Hisztériakeltésnek minősítette Orbán Viktor azt, ami a CEU ügyében zajlik. A miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában azt mondta: a magánegyetemnek is be kell tartani a magyar törvényeket, akkor működhetnek Magyarországon. A rektorhelyettes azt mondta minden jogszabályi előírásoknak megfelelnek, de az egyetemnek továbbra sincs felsőoktatási intézménye az Egyesült Álamokban.

A Magyar Idők birtokába került hangfelvétel szerint semmilyen közös posztgraduális képzést nem indított a CEU az Egyesült Államokban található Bard College-dzsal. Erről az amerikai egyetem Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetője beszélt a lap munkatársának.

„Minden olyan Bard College-kurzust, amelynek köze van a Ceu-hoz, a Ceu-n, tehát nem az Egyesült Államokban oktatják, itt nincs semmi. Ez egy nagyon laza együttműködés azoknak a férfiaknak és nőknek, akik itt a Bard College-on alapképzést végeznek és így tudnak fél vagy egy évet a Ceu-n tölteni, majd visszatérve be tudják fejezni a tanulmányaikat és Bard College diplomát kapnak”– mondta a rektor-helyettes.

A CEU rektorhelyettese Magyarország Élőben című műsorunkban csütörtökön azt mondta: a magyar törvény értelmében ők felsőoktatási képzést adó intézménynek minősülnek. A magyar törvények azt nem teszik kötelezővé, hogy fokozatot is adjanak, ezért ők megfelelnek a törvényi előírásoknak - Enyedi Zsolt szerint.

„Nincs semmilyen mesterképzésünk a Bard College-val, ezt mi soha nem állítottuk. Nekünk egy szakirányú továbbképzésünk van velük, erről papírunk van. Nemcsak a Bard College egész vezetése által aláírva, hanem a New York-i oktatási hivatal által is aláírva” – mondta el a Hír TV stúdiójában a rektorhelyettes.

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában azt mondta: szerinte hisztériakeltés zajlik a magánegyetem ügyében.

„Hiába keltenek politikai hisztériát egy-egy egyetem körül, nem vagyok hajlandó senkinek törvényen kívüliséget biztosítani. Úgyhogy a törvényeket be kell tartani! Az pedig, hogy az egyetem elmenne Magyarországról, én a blöff kategóriába sorolom, a magyarországi működésüknek minden törvényi föltétele megvan, a törvények garantálják az ő működésüket. Merek nagy tétekben fogadni, hogy fogjuk még őket látni Budapesten” – szögezte le a kormányfő.

A CEU két hete jelentette be, ha a magyar ormány nem hajlandó aláírni velük az egyezményt, Bécsbe költözhetnek.