2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Orbán Viktor: Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európa felé irányuló migrációt

Törökország stratégiai partnere Magyarországnak a biztonság és a migráció kérdésében is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Orbán Viktor a közös nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: a magyar külpolitikai gondolkodás abból indul ki, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt. Így a budapesti megbeszélésen is áttekintették az ezzel összefüggő kérdéseket, és Magyarország elismerését fejezte ki Törökországnak, amely csak az idén eddig 350 ezer illegális határátlépőt tartóztatott fel. Hozzátette: ha Törökország ezt nem tette volna, ezek az emberek már mind itt lennének, Magyarország déli határának környékén.

  • Orbán Viktor: Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európa felé irányuló migrációt

Tíz megállapodást írt alá Magyarország és Törökország. Ezt követte Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő nemzetközi sajtótájékoztatója.

Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt, ezért fontos stratégiai partner az ország

- jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő elmondta, 350 ezer illegális határátlépőt tartóztatott fel Törökország, ezért komoly elismerés jár, h a Törökország ezt nem tette volna, ezek az emberek már mind itt lennének, Magyarország déli határának környékén.

Törökország nem csak a migráció kezelésében és nem csak a biztonság kérdésében stratégiai partnerünk, hanem az energetikában is

- közölte Orbán Viktor. Ha Magyarország energetikai szuverenitást akar magának, ahhoz szükséges a Törökországgal való együttműködés a kormányfő közlése szerint. Törökország elől is érkeznie kell energiának, leginkább gáznak. 

A törökök a maguk munkáját elvégezték, a bolgárok és a szerbek dolgoznak, mi is eleget teszünk a ránk kirótt feladatnak, így hamarosan létrejön az a gázvezeték, ami Törökországból képes gázt szállítani Közép-Európába szállítani

- ismertette a miniszterelnök. Ez a tervek szerint 2021-re elkészül. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az azerbajdzsáni MOL-beruházás is zöld utat kap majd a török hatóságtól.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a sajtótájékoztatón elmondta, a török és magyar üzletemberek között védelmi területen is várható tárgyalás. A politikus megköszönte Magyarországnak, hogy mindig is kiállt Törökország uniós felvétele mellett.

A török tagsággal nyerne Európa

- tette hozzá.

Kiemelte, közel 4 millió menekült van jelenleg Törökországban és közülük sokan útra készek Európa irányába, de  a törökök türelmesen feltartóztatták őkat.

A török elnök emlékeztetett arra, hogy kilenc éve tart a szíriai háború és országa elszántan harcol az Iszlám Állam ellen. 

Magyarország képes arra, hogy megvédje a határait

- mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök kiemelte, minden eszköz megvan arra, hogy egyetlen illegális migráns se lépjen át a magyar határon.

A sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök az Európai Unióra utalva felhívta rá a figyelmet,

itt most egészen más kezdődik, mint amit eddig ismertünk. Ami eddig bővítésként történt az Unióban, az más volt, mint ami ezután következik. Ennek az az oka, hogy van egy országcsoport az EU-n belül, amelyet egy nagyon jelentős tagállam vezet, ami nem egyszerűen nemet mondott Észak-Macedónia és Albánia tárgyalásainak megkezdésére, hanem azt mondta, hogy egész bővítési folyamatot, a bővítés mögötti geopolitikai megfontolásokat újra asztalra akarja tenni. Tehát nem arról van szó, hogy a leendő biztosnak folytatnia kell azt, ami eddig történt, hanem egy új helyzetben találjuk magunkat. A fő kérdés, hol vannak az unió határai, milyen újfajta tárgyalási formát akarunk.

Nem azt a biciklit kell tekerni, ami eddig volt, hanem egy új jármű kell

– fogalmazott a miniszterelnök.

Ezért nagyon nagy vállalás Magyarország részéről, hogy a szomszédság és bővítés kérdésének portfolióját elvállalta

– tette hozzá.

A miniszterelnök Magyarországnak az uniós tagság melletti elkötelezettségét látja abban, hogy ezt a portfoliót elvállalta.

Török újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor kiemelte, a magyar magatartás azért más Törökország irányába, mint bizonyos más uniós országoknak, mert mi sajátos magyar módon gondolkodunk a többi nemzetről. Törökország nem csak egy nagy ország, hanem egy nagy nemzet is. Régi ősi történeti nemzet, csakúgy mint a magyar. A miniszterelnök leszögezte,

a nemzeteknek tisztelniük kell egymást. Ezért Törökországnak mindig meg fogjuk adni a tiszteletet. Tehát, nem törődünk abba bele, hogy gúnyolódni lehessen egy másik ország vezetőjén, egy másik országon, egy másik nemzeten. 

A filozófiai együttműködésre rárakódik egy geopolitikai szempont, hogy Magyarország ott van, ahol van, egyetlen ország sem változtathatja meg a házszámát.

Nemcsak, hogy jó viszonyra kell törekednünk, hanem arra kell törekednünk, hogy Törökország és Erdogan Magyarország sikerében legyen érdekelt. 

A konkrétum a migráció kérdése, mert Magyarország nem akarja, hogy Magyarország déli határán kelljen feltartóztatni több százezer embert, mert az nem lenne jó sem nekünk, sem a szerbeknek, sem a több százezer embernek, de ha Törökország nem segít, akkor ezt nem tudjuk elkerülni. 

Nekünk támogatni kell Törökország azon törekvéseit, hogy biztonsági zónákat hozzon létre a szomszédságában és oda visszatelepítse azokat a migránsokat, akik ma nála vannak és ha ezt megteszi, akkor nem indulnak meg Európa felé

- jelentette ki Orbán Viktor. 

A kormányfő úgy látja,

attól, hogy Magyarország az EU tagja, még nem kell átvenni rossz szokásokat, mert hazánk így tekint a szomszédaira, így tekint Törökországra és így fog eljárni a jövőben is, akkor is ha Nyugat-Európában más a divat. 

A sajtótájékoztató előtt Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan jelenlétében a magyar és a török fél több megállapodást írt alá: levéltári együttműködési megállapodást, postai együttműködési szándéknyilatkozatot, családügyi együttműködési szándéknyilatkozatot, oktatási, valamint kulturális megállapodást, közúti fuvarozási megállapodást, szándéknyilatkozatot a Stipendium Hungaricum program keretében történő együttműködésről, űrkutatási együttműködési szándéknyilatkozatot és egy diplomáciai együttműködési szándéknyilatkozatot. A 10. dokumentum egy politikai nyilatkozat volt, amelyet Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan írt alá.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

A Lánchíd-felújítást végző cég tulajdonosi köréhez juthatott vissza az a másfélmilliárd forint, amit a hídrenoválásra szánt pénzekből utaltak el a számlagyáras Vig Mór cégének – ezt lehet kikövetkeztetni azokból az információkból, amelyeket egy, a beruházásra és az azt körüllengő korrupciógyanús folyamatokra rálátó bennfentes osztott meg Budai Gyulával.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

Jól ismerem Kocsis Mátét, mert a barátom. Rühelli a pezsgőt, mert rongyrázásnak tartja és soha nem láttuk munkaidőben bármilyen alkoholt inni – írja Facebook-bejegyzésében a publicista.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!