2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán ellenséget ad, és a gazdaság felfutása is jól jött neki

Hír TV

2018. május 24., csütörtök 18:21, frissítve: csütörtök 19:25

A gazdaság felfutása, és a migránsellenes kampány teszi lehetővé, hogy Orbán Viktor kiterjessze hatalmát Magyarországon. A Reuters brit hírügynökség budapesti riportja az újabb kétharmados választási siker okait kutatja, és érdekes módon a budapesti VIII. kerületet választották forgatásuk helyszínéül.

A brit hírügynökség, a Reuters tudósítása szerint a valóság és propaganda – a látható fejlesztések és annak profi kommunikációja – együtt hatott a választókra: még olyan multikulturális negyedekben is, mint a VIII. kerület, rengetegen szavaztak a jobboldali, bevándorlásellenes pártra, a Fideszre. Rezsicsökkentés, Erzsébet-utalvány, közmunka.

„Amikor az MSZP volt, munkahelyek nem voltak. Én nem tudtam elmenni dolgozni. Mióta a Fidesz van, azóta dolgozom” – mondta Bánki Mária.

A Fidesz a foglalkoztatás javításával és a negyed fejlesztésével 20 százalékkal tudta 2018-ban növelni szavazói bázisát – állapítja meg a Reuters, hozzátéve: a kormánypárt hatékonyan tudott rájátszani az emberi félelmekre a migránsinvázió fenyegetésének ismételgetésével.

„Orbán Viktor valami mást ad, először is ad ellenséget. Mindig volt, lesz, és higgyék el, hogy ha most a migránsügy kifulladna, majd lesz valaki más” – mondta Tölgyessy Péter, politikai elemző.

A brit hírügynökség emlékeztet: Magyarországon vélhetően a VIII. kerületben él a legtöbb kisebbségi, a népesség arányában a legtöbb arab, afrikai, ázsiai, mégis még ebben a negyedben is népszerű volt a kormány bevándorlásellenes retorikája.

A Reuters riportja azt is megjegyzi, hogy Brüsszelnél és a magyar ellenzéknél sokkal kevésbé zavarja a magyar szavazókat az igazságszolgáltatás függetlenségének vagy a sajtószabadság kormányzati korlátozása, esetleg a haveri kapitalizmus kiépítése. Hiába tudják az emberek, hogy a miniszterelnök néhány barátja és rokona közpénzekből és uniós támogatásokból gazdagodott meg, a korrupció vádját elhalványítja a jobb és biztonságosabb élet kormányzati ígérete.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!