2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Belföld

Orbán: Az élet több a megélhetésért folytatott küzdelemnél

A válság idején is érdemes a művészetekre áldozni – ezt Orbán Viktor hangsúlyozta a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján. A miniszterelnök szerint a zene vagy a képzőművészetek támogatása nem lehet luxus. A kormányfő kiemelte: ahogy az elmúlt esztendőkben is évről évre több jutott kultúrára, jövőre is 17 milliárd forinttal több jut erre a célra.

A 60. Őszi Tárlaton mintegy 336 művész 768 alkotását állították ki. A kiállítók közel fele 40 évnél fiatalabb. Almási István polgármester hangsúlyozta az Európában is egyedülálló tárlatnak kiemelt szerepe van Hódmezővásárhely életében. „Az Őszi Tárlat hagyományosan meghívásos kiállítás, melyre olyan művészek kapnak invitálást, akik valamilyen módon kötődnek a város vagy a már történelmi múlttal rendelkező Őszi Tárlathoz. Az elmúlt évtizedekben a tárlat sajátos elegyévé vált a meghívásos, a szabadbeadású kiállítások legjobb tulajdonságainak” – fogalmazott a településvezető.

A 60 év alatt mintegy ezer művész 15 ezer alkotását tekinthették meg a látogatók. Lázár János országgyűlési képviselő, miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a Őszi Tárlat, nemcsak egy kiállítás, hanem a művészek országos találkozója is egyben. „Főhajtás, elismerés és köszönet a művészeknek, hogy Hódmezővásárhelyet megszerették és megtisztelték alkotásaikkal, és 60 éve megtartják ezt a szokásukat. Ez a város ezt a szokást elismerte, a kiállítókat befogadta és folyamatos lehetőséget biztosít a vitára, a diszkusszióra, a megmérettetésre. Ma már minden ősszel országos találkozója a kortárs képzőművészeknek” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Orbán: A művészet nem kiadás

Jövőre az ideinél 17 milliárd forinttal több állami forrás jut a kultúrára, felújítjuk a múzeumokat, közgyűjteményeket 300 millió forint értékben, de jut pénz a Zeneakadémiára és az operaházra is – mondta megnyitóbeszédében Orbán Viktor miniszterelnök.

„Talán sokan vannak még, akik úgy vélik, hogy nehéz időkben, amikor gazdasági válsággal küszködünk, és ha körülnézünk Európában, akkor láthatjuk lesz még jó néhány ilyen évünk, nem érdemes áldozni a művészetre. Azt gondolják, hogy ilyenkor luxus a zene vagy éppen a képzőművészetek támogatása. Az én meggyőződésem szerint éppen fordítva áll. Éppen a válságból való kibontakozáshoz van szükség arra, hogy megmutassuk, az emberi élet több a megélhetésért folytatott puszta küzdelemnél – mondta a miniszterelnök. – Ezért ma is, holnap is szükségünk van a művészet jótéteményeire, és szükségünk van a kiváló művészeinkre is. Fontos, hogy a válság idején is észben tartsuk, a művészet nem kiadás, a művészet nem pénzügyi tehertétel, hanem erőforrás. Pótolhatatlan és mással ki nem váltható erőforrás” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az idei Ősz Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet és az egymillió forintot Czene Márta festőművész kapta. A tárlatot december 8-áig lehet megtekinteni a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - A télapó nyomában + videó

Radar - A télapó nyomában + videó

A télapó érkezése minden gyermek számára izgalmas. A december 5.-én kitett, kipucolt cipőket a Mikulás megtölti mindenféle földi jóval, de persze csak a jó gyerekek kaphatják meg a vágyott ajándékot.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!