2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Orbán aláírta a kormányrendeletet: hétfőtől díjmentes a közterületi parkolás

2020. április 5., vasárnap 21:05

Huszonötödik nap. Aláírtam a kormányrendeletet. Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás – osztotta meg közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Orbán Viktor szerint a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti távolságtartás. A héten több napon keresztül is zsúfoltak voltak a buszok és a villamosok a fővárosban.

Káoszt okozott Budapesten, hogy Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára szombati menetrend lépett életbe. A közlekedési vállalat az utasszám csökkenésére hivatkozott, de az eredmény zsúfoltság lett, főként a kora reggeli járatokon, amelyekkel munkába mentek az emberek. A BKK facebook-oldalát elárasztották a felháborodott hozzászólások, az emberek arról panaszkodtak, hogy a tömött buszokon nem tudtak biztonságos távolságot tartani egymástól.

A főpolgármester csütörtökön személyesen ellenőrizte a helyzetet, és szelfit is posztolt egy zsúfolt buszról. Később kénytelen volt elnézést kérni.

Azoknak sem volt könnyű dolguk, aki úgy akarták elkerülni a tömeget és a fertőzésveszélyt, hogy autóba ültek. A parkolás naponta akár több ezer forintba kerül annak, aki dolgozni megy.

A Fidesz többször is felszólította Karácsony Gergelyt, hogy a járványveszély miatt tegye ingyenessé a parkolást Budapesten.

A főváros végül csak az egészségügyi dolgozóknak tette az ingyenessé a parkolást. Karácsony Gergely még három nappal ezelőtt is elutasította a kedvezmény kiterjesztését.

A vita végére a miniszterelnök tett pontot. Orbán Viktor bejelentette: hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás az egész országban. A kormány az intézkedést rendeletben rögzítette. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem, vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját.

 

A Híradó összeállítása