2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Orbán: A roma közösség Európa rejtett tartaléka

A közmunka volt a legnagyobb jótétemény a roma közösség számára az elmúlt négy évben – mondta a miniszterelnök, miután tárgyalt Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat elnökével, akit miniszterelnöki biztosi munkára kér fel az önkormányzati választásokat követően. Orbán Viktor hangsúlyozta: az Európai Unió vezetőinek álláspontjával szemben a magyar kormánynak az a véleménye, hogy a munkaerőhiány megoldására nem a bevándorlást kell erősíteni és segíteni, hanem a rejtett tartalékokat kell mozgósítani.

A kormány és az Országos Roma Önkormányzat négy éve kötött együttműködési megállapodása alapján eddig 35 ezer roma fiatalnak adtak segítséget ahhoz, hogy megpróbáljon leérettségizni, évente hétezer diák továbbtanulási ösztöndíjat is kap. Ezer roma nőt pedig dajkává képeztek ki.

„Hidat képeznek a hivatalok, a cigány családok és a képviselők között” – mondta el róluk Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke.

A miniszterelnök az elmúlt évek eredményeinek elismerése mellett a szakiskolai képzés fontosságára hívta fel a figyelmet. „Nyolcezer roma fiatalnak adtunk az elmúlt három évben piacképes szakmát. Ez egy alacsony szám. Ezt radikálisan meg kell emelnünk majd a jövőben” – fogalmazott.

Orbán Viktor a közmunkaprogrammal viszont elégedett, szerinte ez volt a legnagyobb jótétemény a roma közösség számára az elmúlt négy évben. Az Országos Roma Önkormányzat adatai szerint ugyanis eddig 57 ezer olyan cigány ember vett részt a közmunkaprogramban, aki eddig soha nem dolgozott.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar kormánynak az Európai Unió vezetőivel szemben az a véleménye, hogy a bevándorlás erősítése helyett a rejtett tartalékokat kell mozgósítani a munkaerőhiány megoldására.

„Európa legnagyobb rejtett tartaléka a roma közösség. És ez így van Magyarországon is. Tehát ha nekünk képzett, munkára, hadra fogható sok százezres munkaerőpiacra lesz szükségünk, akkor elsőként a Magyarországon élő roma közösség képzésével, oktatásával, nevelésével, munkaerőpiacon való részvételre való felkészítésével kell foglalkoznunk” – fejtette ki a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette: az önkormányzati választások után miniszterelnöki biztosi munkára kéri fel Farkas Flóriánt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!