2021. január 20.,
szerda, Fábián, Sebestyén napja

Operatív Törzs: Magyarország jobb helyzetben van

2020. november 12., csütörtök 13:49

A rendőrség ellenőrzi a szabályokat

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a rendőrség megkezdte a szabályok betartásának ellenőrzését, valamint ismertette az intézkedéseket. Elmondta, tegnap este alig voltak az utcákon, akiket ellenőriztek, igazolták, hogy joggal vannak az utcákon. Az elmúlt 24 órában 273 ember szegte meg a kijárási tilalmat, közülük 70 embert feljelentettek.

A kutyasétáltatás szabályai miatt 5 esetben intézkedtek, ők nem tartották be az 500 méteres szabályt. Nyolc ember miatt gyülekezés, csoportosulás miatt intézkedtek.

A vendéglátóhelyekre is új szabályok vonatkoznak

Hét esetben intézkedtek a rendőrök az üzlet bezárásra, mert megszegték a szabályokat. Egy budapesti sörözőt bezárattak 30 napra, mert nyitva volt, ott öten voltak, akik alkoholt is ittak, őket pedig feljelentették. Egy Fiumei úti presszóban négy vendéget találtak, akik közül hárman ittak is, ráadásul a pultos nem jól viselte a maszkot. Ezt is bezárták 30 napra.

4820 hatósági házi karantént rendeltek el tegnap óta, így számuk összesen 34 040.

Európában rosszabb a helyzet

Számos európai ország lényegesen rosszabb helyzetben van - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az intézkedések azért szükségesek, hogy csökkenjenek a személyes találkozások, így a fertőzöttek kevesebb embernek tudják átadni a vírust.

Már nem tudni, hogy pontosan ki fertőzött, ezért voltak szükségesek az újabb intézkedések. Ne csak a bírságolás ténye legyen visszatartó erő, hanem a felelősségtudat - mondta Müller Cecília.

Jobb helyzetben van Magyarország

Európa-szerte nagy bajok vannak - mondta a tisztifőorvos. Számos ország a teljesítőképessége határához ért - folytatta. Szerinte európai összehasonlításban Magyarország jobb helyzetben van, a fertőzöttek tekintetében 10., a halottak számában a 15. helyen van Magyarország, de felhívta a figyelmet, hogy ezeket a számokat nehéz összehasonlítani, mert más szempontok alapján regisztrálják a halottakat az egyes országok. Magyarországon mindenkit regisztrálnak, aki megfertőződött, még ha a halál oka nem feltétlen a koronavírus.

Mindenkit ellátnak

A cél, hogy mindenki megfelelő egészségügyi ellátást kapjon - közölte Müller Cecília. Elmondta, a betegek legnagyobb részénél enyhe tünetek vannak, így ők otthon tudnak gyógyulni. A több fertőzött közül természetesen többen kerülnek kórházba, ami leterheli az egészségügyi rendszert, tette hozzá.

3927 fővel emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, és meghalt 87 beteg - ismertette az aktuális járványügyi adatokat Müller Cecília. A halottak között volt egy 20 éves is, mondta. Továbbra is igaz, hogy a halottak túlnyomó része krónikus beteg, csak 7 százaléknál nincs más alapbetegség.

Szinte mindenhol ott van a vírus

A magyar települések 85 százalékán már azonosítottak fertőzöttet, de mindenkire úgy kell tekinteni, hogy hordozza a vírust, akár tünetmentesen is - mondta az országos tisztifőorvos. Szerinte emiatt is fontos betartani a szabályokat. Felhívta a figyelmet, hogy a fiataloknál is lehet súlyos következménye a vírusnak, igaz kis számban, de az idősebb családtagokat is megfertőzhetik, ezért felelősségük van.

A halottak átlagéletkora 76 év - közölte. Felhívta a figyelmet, hogy nem tudni, milyen szövődményei lehetnek a vírusfertőzésnek, ezért be kell tartani a szabályokat.

Fontos a szociális intézmények védelme, ezért kérte a fenntartókat, hogy mindent tegyenek meg, hogy minél kevesebb fertőzés forduljon elő. Jelenleg 1600 intézményből 164-ben jelent meg a vírus. Hat intézményben már az első hullámban is voltak fertőzöttek. Mindössze négy százalék a gondozottak között a pozitivitási arány, a gondozóknál ez az arány egy százalék, tehát közülük ennyien fertőződtek meg. Ma van a szociális munka napja, erről is megemlékezett Müller Cecília.

Egyedi méltányossággal lehetséges a látogatás

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a látogatási tilalom ellenére el lehet búcsúzni a kórházban a végstádiumban lévő betegektől a hozzátartozóknak. Ehhez egyedi méltányosság szükséges, erről tájékoztatták az intézményeket is. A védőruházatot az intézménynek kell biztosítania beteg látogatásakor.

Kiss Róbert elmondta, hogy a kormányzati portálon található munkáltatói igazolás egy minta, segítség a kijárási tilalom idején történő utcán tartózkodás igazolásához, ettől formailag eltérő, azonos tartalmú igazolás is elfogadható. Az egyéni vállalkozók maguknak állítják ki az igazolást és maguknak is írják alá.

Origo.hu

 

Kapcsolódó cikkek: 

3927 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon