2018. március 17.,
szombat, Gertrúd, Patrik napja

Ön hányszor küldi be a nemzeti konzultációt?

2017. október 10., kedd 18:03, frissítve: kedd 18:45

A Hír TV Online ismét az utca emberét kérdezte, ezúttal a nemzeti konzultáció hitelességét illetően.

Ahogyan a napokban kiderült, a Soros-tervet érintő, 7,2 milliárd forintba kerülő nemzeti konzultáció internetes felülete semmiféle hitelesítést nem használ az e-mail-címek ellenőrzésére, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem létező e-mail-címmel is könnyedén beküldhető a hét kérdésre adott válasz. Ezen felindulásból Célpont című műsorunk riportere kipróbálta, hányszor lehet egy óra alatt visszaküldeni a konzultációt: pontosan 81-szer sikerült véghez vinnie.

Lesújtó a kép: a nemzeti konzultáció honlapja nem figyeli a megadott nevet, a kis- és a nagybetűket, az életkort, valamint az e-mail-cím és az e-mail-szerver érvényességét sem. A rendszer mindig befogadja és megköszöni a válaszokat.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára nem tart ennek torzító hatásától. Tuzson Bence elmondta: a kormány bízik a magyar emberek jóhiszeműségében, szerinte amúgy is csak a kérdőívek öt százaléka érkezik online. Azt ugyanakkor elismerte, hogy minél többen töltik ki a konzultációt, az annál nagyobb felhatalmazást ad a kormánynak.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szerint ezek után megkérdőjelezhető, hogy a legutóbbi konzultáción valóban 1,7 millióan vettek-e részt, ahogy a kormány állítja.

Felmerül tehát a kérdés: ennek tudatában hányszor fogják az emberek visszaküldeni válaszukat, illetve tekinthető-e reprezentatívnak a konzultáció majdani eredménye az online hitelesítés teljes hiánya mellett? Kimentünk tehát az utcára, és megkérdeztük, mi erről az emberek véleménye.

„Nem fogom beküldeni, de nem küldeném be többször, nem érezném ezt így becsületesnek.”

 

„Én egyetlenegyszer sem küldeném be a nemzeti konzultációra a válaszomat. Úgy gondolom, hogy nagyon félrevezető az egész kampány, ami zajlik az országban a téma kapcsán. Az meg egy másik dolog, hogy ilyenre egyáltalán lehetőség van, hogy akárki ki tudja használni a lyukat a rendszerben.”

 

„Különösebben nagy meglepetést nem okozott a hír, mert tudjuk, hogy milyen módon manipulálják a dolgokat. […] Szerintem ez egy kutyakomédia, semmi jelentősége nincs, ha egyszer, ha százszor küldik be, nincs valódi értéke, mert manipulált az egész.”

 

„Szerintem hogyha mindenféle e-mail-címről be lehet küldeni, akkor ez alapból nem jó, ennek utána kéne járni, hogy egy ember egyetlen címről tudja csak beküldeni.”

 

„Én nem küldeném vissza, és nem is értek ezzel egyet, mivel visszaélésre ad lehetőséget. Ellenőrizhetetlen az e-mail-cím, és az uniónak azt akarjuk igazolni, hogy a lakosság hány százaléka ért egyet ezzel, és ez nem valós eredményt hozhat. […] Amíg van visszaélésre lehetőség, addig nem tudom elfogadni a szavazásnak a hitelességét.”