2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Olyanok is Orbánra húzták be, akiknek munkájuk sincs

Hír TV

2018. április 10., kedd 19:40, frissítve: kedd 20:16

Sikeresen riogatott a bevándorlással a Fidesz, a propaganda miatt olyanok is szavaztak a kormánypártra, akiknek érdemben nem javult a helyzetük Orbán Viktorék kormányzása alatt. Nemcsak a választásra küldött külföldi megfigyelők, hanem a szakemberek szerint is hozzájárult az újabb kétharmadhoz a Fidesz médiatúlsúlya.

Narancsba borult Magyarország a vasárnapi választáson. A Fidesz–KDNP a 106 egyéni választókerületből 91-ben nyert, vidéken még kiemelkedőbb volt a kormánypártok sikere: 90 vidéki körzetből mindössze 3-at vesztett el.

– Kire tetszett szavazni?
– Én a Fideszre.
– És miért tetszett a Fideszre szavazni?
– Hát azért, hogy ne jöjjenek be a bevándorlók.

(Balázs Imréné)

A Fidesz egyetlen kampánytémája, a migrációs veszély a legkisebb településeken is mindenkihez eljutott. Bár sokak helyzete érdemben nem javult az elmúlt években, ez sem tudta kikezdeni a kormánypártok népszerűségét.

– És ha nem kap pénzt majd ezután, nem tud miből élni, akkor is a Fideszre szavaz?
– Akkor is! Kire szavazzak? Most jöjjenek a migránsok? Maga szerint? Aztán azoknak adják a sok pénzt? Amit Gyurcsány is akart? Meg a Jobbik?
– Ezt hol tetszett hallani?
– Hát tévébe!

(Szabó Sándorné)

A kormány éveken keresztül folytatott gyakorlatilag folyamatos migráns- és Soros-ellenes kampányt televíziós reklámokban, óriásplakátokon, interneten, újságokban és még levélben is.

Vidéken csak nagyobb városokban bukott a Fidesz, Budapesten a 16 választókerület háromnegyedét, 12-t tudott megnyerni az ellenzék.

„Ugye minél magasabb településhelyzetet vizsgálunk, megyünk Budapest irányába, annál inkább jellemző az, hogy sokrétűbb tájékozódás van: a televízió mellett online formák használata, akár bal-, akár jobboldali sajtótermékek olvasása, hallgatása, nézése” – nyilatkozta a Hír TV-nek Kmetty Zoltán szociológus, az ELTE oktatója.

Vidéken a hagyományos média, vagyis a megyei napilapok, a helyi rádiók és televíziók szinte mind kormányközeli vállalkozók vagy fideszes vezetésű önkormányzatok kezében vannak. Az állami televíziók és rádiók mellett pedig az egyik legnagyobb kereskedelmi csatorna, a TV2 is a kormány és a Fidesz üzeneteinek platformja lett az elmúlt években.

A Hír TV-nek nyilatkozó közvélemény-kutató szerint ilyen közegben a politikával kevéssé foglalkozóktól nem is volt elvárható, hogy ne tegyék magukévá a kormánypropagandát. „Nagyon hatékony volt a Fidesz kampánya, különösen ami a migránsokkal való fenyegetést illeti. Mérhető volt, hogy mennyire elhitték az emberek, mennyire hatott rájuk, és mennyire megfélemlítő hatással volt rájuk ez a kampány” – mondta Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója.

A választás után kiadott jelentésükben az EBESZ megfigyelői is külön kiemelték: mások mellett „a megfélemlítő és idegenellenes retorika és a média elfogultsága szűkítette a valódi politikai vita terét, korlátozva a választókat abban, hogy teljes tájékozottság birtokában dönthessenek”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!