2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Belföld

Oldott légkör, megerősített szövetség Washingtonban

Mindvégig oldott légkörű megbeszélésről számolt be a Magyar Nemzet diplomáciai forrása Donald Trump és Orbán Viktor hétfői, fehér házi találkozójával kapcsolatban, cáfolva a Népszava címlapján tegnap megjelent információt, miszerint a kormányfőnek „húsz perc jutott” volna az amerikai elnöknél. Valójában mind a szűk körű, mind pedig az úgynevezett plenáris, diplomaták részvételével zajló találkozó mintegy fél-fél órán át tartott, állította.

  • Oldott légkör, megerősített szövetség Washingtonban

A migrációval szembeni fellépés és az üldözött keresztények támogatása is közös nevezőre hozta a két felet az amerikai elnök és a magyar kormányfő hétfői találkozóján – erről számolt be kedden a Magyar Nemzet diplomáciai forrása, hozzáfűzve: mindvégig oldott légkörű, pozitív hangvételű megbeszélések folytak Donald Trump és Orbán Viktor között.

A Népszava címlapos információjára – Húsz perc jutott Orbánnak – a forrás azt mondta, a megbeszélések a tervezettnél jóval hosszabbra nyúltak, az Ovális irodában tartott szűk körű, illetve a plenáris tárgyalások összesen mintegy egy órát tehettek ki.

A szűk körű tárgyaláson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is részt vett. Úgy tudjuk, a diplomaták részvételével zajló plenáris részen bizonyosan nem hangzottak el bírálatok a magyar közállapotokkal kapcsolatban – noha ezt előzetesen amerikai politikusok is sürgették –, ahogyan a CEU sem került szóba.

Trump delegációja ellenben méltatta a magyar gazdasági eredményeket. Az is kiderült Washingtonban, hogy az amerikaiak érdekeltek a védelmi együttműködés elmélyítésében, és a magyar fél is nyitott fegyverbeszerzésekre az Egyesült Államokból.

De úgy tudjuk, döntés nincsen, a tárgyalásokat pedig ugyan amerikai magánvállalatokkal kell folytatni, de bizonyos fegyverek exportjához washingtoni jóváhagyás is kell.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap, miután hazatért Washingtonból, egy budapesti rendezvényen azt mondta: minden tekintetben sikerült megerősíteni Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét. A kormányfő a találkozót értékelve úgy fogalmazott a távirati iroda jelentése szerint: „Jól mértük fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején.”

– Világos, hogy nagy változások előtt áll a világ, és ennek a szelét hamarosan érezni is fogjuk – kommentálta a megbeszélést Orbán Viktor. A miniszterelnök a Face­book-oldalára tegnap feltöltött videójában erős, célratörő vezetőnek nevezte az elnököt; szerinte Trump „világosfejű” vezető, célratörő ember, aki pontosan tudja, mit akar.

Közölte, Trump felkészült volt és Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett, és az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre a két ország között.

– Azt hiszem, hogy ennek érdekében sokat tettünk egy kiváló hangulatú és a kölcsönös tiszteleten nyugvó megbeszélésen. Jó nap volt ez Magyarország számára – hangsúlyozta. A miniszterelnök elmondta: nosztalgikus érzései voltak, hiszen 18 év után újra a Fehér Házban, az Ovális irodában fogadták.

Először 1998-ban Bill Clinton elnökkel találkozott, majd később, 2001-ben George­ W. Bushsal. Megjegyezte, a mostani elnök – a fent részletezett okok miatt – másfajta vezető, mint az eddigiek voltak. – Éreztem a különbséget, most másfajta vezetés, célratörőbb politika érvényesül – fogalmazott Orbán Viktor a közmédiának nyilatkozva és kijelentve: Trumppal való megbeszélésük hazánk számára fontos találkozó volt.

A stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind pedig a biztonságpolitika területén megerősítették, csakúgy, mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében – szögezte le.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Magyarország csodálatos példát mutat, mert kiáll mindazért, ami fontos, csodálatos szövetséges, ihletet ad az amerikaiaknak - mondta a CPAC Foundation elnöke csütörtökön Budapesten, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!