2018. március 17.,
szombat, Gertrúd, Patrik napja

Októbertől elérhető az e-levéltár

2013. szeptember 19., csütörtök 19:25

Október elsejétől lesz elérhető az elektronikus levéltár Magyarországon, ami Európa egyik legfejlettebb nyilvántartó és archiváló rendszere lesz. Az e-levéltár elsősorban a Magyar Országos Levéltár és a Magyar Nemzeti Levéltár dokumentumait tartalmazza majd.

A királyi könyvek első kötetének kézirata vagy egy XIX. századi végrendelet is másodpercek alatt elérhető lesz az elektronikus levéltáron keresztül. „Egyrészt a rendszer áll egy nyilvántartó rendszerből, minden olyan iratról készül nyilvántartás, ami bekerül a levéltárakba, másik része pedig egy olyan biztonságos tárhely, ami hosszú időre, mi úgy mondjuk, hogy évszázadokra lehetővé teszi, hogy az elektronikus iratokat hitelesen, változtatás nélkül megőrizzük” – mondta a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

Az írásos dokumentumok digitalizálása folyamatos. Az elektronikus adatmegőrzés előkészítése még 2008-ban kezdődött. „Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az intézmények jól teljesítettek, és Magyarország jobban teljesít, hiszen ennek eredményeképpen sikerült elkészítenünk egy olyan alkalmazást, amely a reményeink szerint a mindennapi életben, a mindennapi munka során azon kollégáknak és munkatársaknak, akik az intézmények és a levéltárak részéről érintettek, lényegesen megkönnyítheti a napi munkavégzést” – mondta Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációs államtitkár.


Az e-levéltár internetes rendszere 10 hónap alatt épült ki. Ez rekordidőnek számít. „Telekommunikációs szempontból én azt emelném ki, hogy az internet segítségével a rendszer bárhol és bármikor elérhetővé válik és bárki számára, ez, ugye, nagyon fontos. Tehát mindenki, aki internetkapcsolattal rendelkezik, az egy egyszerűbb keresést és egy bonyolultabb keresést is ezen a rendszeren könnyedén végig tud vinni” – mondta Rékasi Tibor, a T-Systems vezérigazgató-helyettese.

A projektet mintegy 2,8 milliárd forintos, uniós támogatásból finanszírozták. Az elektronikus levéltár várhatóan október elsejétől üzemel majd.

Forrás: Hír TV