2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ökörhu..ozás és győzelmi mámor – így vélekednek a helyiek

Hír TV

2018. július 8., vasárnap 15:20, frissítve: vasárnap 18:47

Rendkívül alacsony a részvétel a józsefvárosi időközi polgármester-választáson. Fél hétig a választópolgárok 21%-a szavazott. A választást azért kellett kiírni, mert az eddigi polgármester, Kocsis Máté áprilisban parlamenti képviselő lett, a két tisztség pedig összeférhetetlen.

Elvétve érkeztek csak a szavazók délelőtt a józsefvárosi 13-as számú szavazókörbe. Itt 1211-en, kerületben összesen 57 469-en dönthetnek arról, hogy ki legyen a nyolcadik kerület új polgármestere. A tisztségért eredetileg négyen indultak, ám egyikük napközben visszalépett, így végül három jelöltre voksolhatnak a lakosok. A Fidesz-KDNP Sára Botond alpolgármestert indította, míg az ellenzéki pártok egységesen a független Győri Péter mögé álltak be. A munkáspárt Fehérvári Zsoltot indította.

Van aki úgy gondolja, a korábbi polgármester Kocsis Máté ugyan sok tett a kerületért, de lenne min változtatni. „A szemlélet. Fideszes szemlélet, ami túlságosan Kocsis Máté miatt eluralta ezt a kerületet is. Még ha vannak eredmények, akkor is. Ez a mindent átható győzelmi mámor” – mondta a Hír TV kérdésére egyikük.

Egy majdnem 90 éves helyi lakos szerint szakértő, és nem pártpolitikus kellene a kerület élére, ám szerinte ma már nincs különbség a pártok között sem. „Az sincsen, se jobb, se bal, se egyenes semmi! Elnézést, mint az ökörhugyozás így mennek össze-vissza, és ahol valami kedvezőt látnak, hallanak, akkor már azt pártolják. Érdekemberek, és nincs ez emberekkel foglalkozva” – vélte a kerületi polgár.
Az alacsony részvétel kapcsán egy hölgy úgy fogalmazott: az embereket csak a választás után érdekli, hogy ki a polgármester. „Én azt tapasztaltam, hogy utána érdekli őket, nem akkor, amikor lehetne érvényesen szavazni. Utána, amikor már csak puffogni lehet, meg morogni lehet, sajnos ez a tendencia úgy gondolom az egész országra igaz” – így Kánvásiné Csergedi Anna.

Van olyan szavazó is, aki azért bizakodó a részvételi arányokat tekintve. „Szerintem így a politikába belefáradtak az emberek. De itt mivel látszik az eredmény reméljük, hogy jönnek azért. Ez helyi jellegű, nem országos jellegű, talán” – mondta Szabó Csaba.

A főváros nyolcadik kerületében azért kell időközi polgármester választást tartani, mert a korábbi kerületvezető Kocsis Máté országgyűlésé képviselő lett. A ma megválasztott polgármester rövid ideig, a 2019 őszi helyhatósági választásokig vezetheti a kerületet.

A józsefvárosin kívül még két időközi voksolást tartanak ma. A főváros 5. kerületében azért kell új önkormányzati képviselőt választani, mert - Kocsis Mátéhoz hasonlóan - a fideszes Böröcz László is beült a parlamentbe tavasszal, és a két tisztség összeférhetetlen. A mandátumért fideszes, munkáspárti és két független jelölt verseng. A Győr-Moson-Sopron megyei Árpáson szintén polgármestert választanak a helyiek, miután a korábbi településvezető március végén - egészségi okokra hivatkozva - lemondott a posztjáról. A tisztségért 4 független jelölt indult,  szavazni este 7 óráig lehet.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!