2017. december 13.,
szerda, Luca, Otília napja

Ők lesznek az első áldozatok

NT, DA

2016. január 15., péntek 22:00, frissítve: szombat 08:26

A minisztériumi háttérintézmények lesznek a lázári bürokráciacsökkentés első áldozatai.

A Miniszterelnökség vezetője nem nevezte meg az érintett intézményeket, de úgy fogalmazott, hogy rengeteg ember munkája szűnik majd meg. A kancelláriaminiszter tegnap arról beszélt: már idén elkezdik karcsúsítani az apparátust, mert a szükségesnél 3-400 ezerrel többen dolgoznak az államnak. Ennek részeként nem vesznek majd fel új embereket a nyugdíjba vonuló dolgozók helyére, de hivatalok is megszűnnek majd.

„Van Magyarországon körülbelül 100 háttérhivatal, háttérintézmény, mindenféle költségvetési önálló szervezet, ezekben az intézményekben rengetegen dolgoznak, és ezeknek az intézményeknek a felülvizsgálatára kaptunk mandátumot, ami azt jelenti, hogy január hónapban a kormány várhatóan ezeknek a szervezeteknek a megszűnéséről fog dönteni, a feladatokat a kormányhivatalok fogják átvenni vagy a minisztériumok” – árulta el Lázár János.

Az állampolgárok látják majd a kárát

Ha csökkentik az apparátust, annak az állampolgárok látják majd a kárát – mondta a Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára. Boros Péterné úgy fogalmazott: a mostani 10 órás munkaidőben sem mindig egyszerű minden feladatot ellátni, az elbocsátásokkal pedig tovább nőhetnek a munkaterhek, a tervezett karcsúsításról a kormány egyelőre nem egyeztetett az érdekképviselettel.

„Nehezen értelmezhető, mert a feladatokat mi még úgy látjuk, hogy 10 órával sem igazán tudják a kollégák ellátni, és hát ennek a feszültségnek úgy gondoljuk, hogy az állampolgárok, a lakosság látja a kárát, mert hiszen ha nem látható el a feladat, akkor valószínűleg hiába van rövidített ügyfélfogadás, ezt nem lehet betartani, akkor ez csak egy ígéret” – fogalmazott a főtitkár.