2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Belföld

Ófalu: német bevándorlók, magyar újrakezdők Baranyában

Két millió forint vissza nem térítendő támogatást ad egy kis baranyai zsáktelepülés, Ófalu, azoknak, akik odaköltöznek. A faluban jelenleg alig több mint háromszázan élnek, de sok ingatlannak német állampolgár a tulajdonosa, ezért drágák a házak. Az önkormányzat a támogatással esélyegyenlőséget akar biztosítani azoknak a magyaroknak, akik érdeklődnek a lehetőség iránt.

  • Ófalu: német bevándorlók, magyar újrakezdők Baranyában

Egy év alatt hat család költözött Ófaluba, valamennyien igénybe vették az önkormányzat 2 millió forintos támogatását. 2001 és 2010 között volt már ilyen lehetőség, tavaly indult újra. A településen élők 94 százaléka német nemzetiségű.

„Nagyon jól érezzük magunkat. Szerintem ez egy ideális környezet a kisgyermeket nevelő családok számára és az egész családom nevében mondhatom, hogy jó helyen vagyunk, jó itt élni” – mondja Friedsam Gyöngyi helyi lakos.

A jelentkezőknek, házastársaknak, élettársaknak vagy gyermeküket egyedül nevelő szülőknek kell lenniük, és munkahellyel kell rendelkezniük. Az önkormányzat az ingatlanra a támogatás erejéig jelzálogot és tíz éves elidegenítési tilalmat jegyez be.

„Minden évben a költségvetésünk biztosít erre saját keretet, és meg kell felelni ebben a rendeletben szabályozott előírásoknak. Használt lakás vásárlásához 2 millió forintot adunk. Ez ezért különösen fontos, hogy most az állami támogatás, tehát az úgynevezett csok is ad lehetőséget arra, hogy használt lakásra is fel lehet használni és ez a nagy előnye a családoknak” – nyilatkozta Bechli Erzsébet, a falu független polgármestere.

Ófaluban német nemzetiségi óvoda működik, szeptembertől bölcsőde is várja a kicsiket. A polgármester szerint az is vonzerő lehet, hogy évek óta nem volt bűncselekmény a településen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Jön az önkéntes elvű haderő + videó

Jön az önkéntes elvű haderő + videó

Magyarország egyedül képviseli azt az álláspontot, hogy a békéhez vezető egyetlen út a tűzszünet és a béketárgyalások - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!