2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Nyugdíjkorrekciós program kialakításáról egyeztek meg

Hír TV

2017. december 19., kedd 18:53, frissítve: kedd 19:24

Egyebek közt nyugdíjkorrekciós program kialakításáról egyezett meg az a tizenegy párt, amely a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete kezdeményezésére alakított ki egy minimumprogramot az idősek járandósága ügyében. Az ellenzéki pártok siralmasnak tartják a jelenlegi nyugdíjrendszert. A Fidesz és a KDNP el sem ment az egyeztetésekre.

Tizenegy párt írta alá a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete kezdeményezésére létrehozott intézkedéscsomagot, amely a nyugdíjasok érdekében szükségesnek tartott intézkedéseket tartalmazza.

„Az alacsony jövedelmű nyugdíjasok, a kisebb településeken élők és a nők alacsony nyugdíjának az emelésére korrekciós programot vállaltak a pártok, ez az egyik, ami nagyon fontos lenne. A másik a differenciált nyugdíjemelés, ami annyit jelent, hogy az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasoknak a jövőben magasabb százalékban emelnék a nyugdíját, a magasabb jövedelmű nyugdíjasoknak pedig alacsonyabb szándékkal” – mondta a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke, Karácsony Mihály.

A nyugdíjasok problémáit a Fidesz a karácsonyi Erzsébet-utalványokkal akarja elfedni, holott sok teendő lenne, és a rendszer elavult.

„Nagyon sok ember elmúlik hatvanéves, de nem tud nyugdíjba menni akkor sem, ha elveszíti az egészségét, vagy ha elveszíti a munkáját, mert csak korhatárral lehet nyugdíjba menni, és 2022-ig emelkedik a nyugdíjkorhatár. A rugalmasságát elvesztette a rendszer” – mondta Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő.

Az időskori stratégiát az LMP a választási programjába építi bele, sikeres választási szereplése esetén pedig használni fogja.

„Azért is elfogadhatatlan a kormány álláspontja, mert ma Magyarországon több mint 70 ezer nyugdíjasnak ötvenezer forint alatt van a nyugdíja, amiből nem lehet megélni. Emellett 1,2 millió nyugdíjasnak 100 ezer forint alatt van a nyugdíja. Nagyon sok idős ember panaszkodik arra, hogy egyedül marad, a gyermekei külföldön találnak boldogulást, ezek elfogadhatatlanok” – mondta Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő.

Az egyeztetésre meghívták a kormánypártokat is, de sem a Fidesz, sem a KDNP nem vett részt rajta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!