2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Nyugdíjasokkal pótolnák a munkaerőhiányt

Hír TV

2017. október 25., szerda 21:11, frissítve: szerda 23:15

Fizetésemeléssel tartja meg alkalmazottait az ünnepek előtt hajrában az Auchan, a Tesco pedig több száz új embert foglalkoztat. Nemcsak a kereskedelemben, a közszolgálati vállalatoknál is munkaerőhiánnyal küzdenek. A munkástanácsok szervezete a nyugdíjasok újrafoglalkoztatását javasolja.

A szeptemberi országos sztrájk akár egymilliárd forintos kárt is okozhatott a Tescónak. A multicég engedett a követeléseknek: a béremelés mellett több száz új embert alkalmaz. Az Auchan áruházlánc nem várta meg a sztrájkot, novemberrel emel: 30-40 ezer forinttal is többet kaphatnak az alkalmazottak.

Minden cégtől azt hallottam vissza, hogy köszönik a tescósoknak, hogy miattuk lesz béremelés. A tescósok meg néha azt mondják, »Mennyit emelt az Auchan, mindezt azért, mert mi sztrájkoltunk, hol itt az igazság?« Én mondtam, hogy a jövő évtől ez vissza fog köszönni, de azt tudom mondani, hogy igen, könnyebbek lettek a tárgyalások, fogalmazhatunk úgy, hogy eddig csak fenyegetőztünk, hogy az asztalra csapunk, de most már látták, hogy tudunk az asztalra csapni – nyilatkozta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Karsai Zoltán.

Közben a Munkástanácsok Országos Szövetsége bejelentette, hogy a kormány stratégiai partnereivé válnak. A KASZ szerint ez nem segít a bérből és fizetésből élőkön.

Nálunk Európában a legdrágább a bér; nézzük a munkáltatói terheket és a munkavállalói terheket, ez Európában valóban igaz. Minden közgazdasági felmérés mutatja, ebben a kormány egyelőre olyan nagyon nem lép, mert részben áfát csökkent, részben szocpolt csökkentett, és egyelőre bele van szeretve az egy kulcsos szja-ba, holott nyilván az lenne a megoldás, hogy legyen bevétel is; a szakmunkás- vagy minimálbér környékén ne legyen teher. Tehát ebben nem akar részt venni. Igazából a létszámgondokat nem is ellenőrizte. És van még egy probléma, hogy új munkatörvénykönyv bevezetéséről hallani sem akar, azt mondja: egyezzünk meg a munkáltatókkal, a munkáltatók meg azt mondták: köszönik szépen, ez nekik jó – jelentette ki Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének leköszönő elnöke.

A munkaerőhiány nemcsak a versenyszférában, hanem a stratégiai közszolgálati vállalatoknál is valós probléma – erősítette meg a Hír TV kérdésére a szakállamtitkár.

Jövedelem, oktatás, életpályamodell és társadalmi megbecsülés, és hogyha ez megvan, és márpedig ezeknek az elemeknek mindegyike megindult, akkor meggyőződésem, hogy az ön által joggal kérdezett munkaerőhiány – legyen az mozdonyvezetői vagy autóbuszsofőri vagy akár éjszakai szerelői a remízekben – előbb-utóbb megszűnik – nyilatkozta Fónagy János.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége a munkaerőhiányt részben a nyugdíjasok újrafoglalkoztatásával oldaná meg.

„Ennek az egyik eszköze lenne az a bizonyos nyugdíjas-szövetkezetekről szóló jogszabály, de van egy olyan kategória, amelyben még szeretnénk tisztánlátást, előrelépés. Itt az öregségi korhatár előtt nyugdíjba vonult, elég nagy létszámú állományról van szó” – közölte Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A kereskedelemben a nagyáruházak közül most a Metrónál feszült a helyzet. A bértárgyalások csütörtökön kezdődnek, ha a cég nem hajlandó tárgyalni, akkor az alkalmazottak elkezdenek készülni a sztrájkra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!