2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Nyugdíjas tanárok továbbfogalakoztatásával enyhítik a hiányt

Hír TV

2018. augusztus 9., csütörtök 15:43, frissítve: csütörtök 16:58

Nincs országos tanárhiány - problémák inkább egy-egy régióban adódnak - az iskolafenntartó Klebelsberg Központ vezetője szerint. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete viszont a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása mellett a pályakezdők juttatásának emelését is szorgalmazza a pálya vonzóbbá tétele érdekében.

Informatikai fejlesztéssel készül az oktatási államtitkárság a következő tanévre, amelynek része a pedagógusok továbbképzése is.

 „Ilyen nagyságrendű, 100 ezres eszközbeszerzésre ritkán kerül sor. nagyarányú vásárlást hajtott végre a magyar állam. A továbbképzések tekintetében, ezen eszközök vonatkozásában nagyjából 50 ezer pedagógus továbbképzés keretében szeretnénk támogatni” – jelentette ki Maruzsa Zoltán. A helyettes államtitkár szerint a nyugdíjas oktatók továbbfoglalkoztatása enyhítheti az oktatóhiányt. „Nagyon ambivalens a kérdéskör és néhol még indokolt is lehet, hogy nem kéne ezt erőltetni. Nem ez a helyezet és nem tömeges amit mondtam tavalyi évben 2000 kérelem érkezett be és 10 alatt volt az elutasítottak számra. Ez a valós helyzet a nyugdíjpolitikai elvek alkalmazása során.”

A fejlesztéseket emelte ki bemutatkozó sajtótájékoztatóján az iskolafenntartó Klebelsberg Központ új elnöke is. „Az elmúlt időszakban kiosztozunk 45 ezer laptopot a pedagógusoknak, 24 ezer tabletet és most van közbeszerzés alatt 5 ezer projektor és 3 ezer interaktív panel” – ismertette a Klebersberg Központ elnöke.

Hajnal Gabriella szerint országos szinten nincs tanárhiány. „Van olyan régió ahol komoly gondot okoz a tanárhiány, de meg fogják oldani a tanterületek, mert nagyon jó az együttműködés  a tankerületek között és az intézmények között is és elkezdett egy kapcsolat kialakulni az egyetemek és tankerületek között.  Tehát tudják figyelni, hogy milyen egyetemisták milyen szakosok végeznek. Itt van a Klebersberg ösztöndíj, amivel 70 en elfoglalják a helyüket tehát a hosszútávú kezelése az az ösztöndíj és tervbe van véve, hogy a fiatalokat ott tartsuk a pályán” – mondta.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása mellett a pályakezdő pedagógusokat is segítené. „A nyugdíjszabályozásnak a megváltoztatása szerepel benne, a pedagógusi gyakornoki időben már megkaphassa a pedagógusfizetést. Nagyon szerencsés lenne, hogy a kezdő béreknek valamilyen szintű gyorsabb előbb jelzésértékű majd megerősített dolga. A tanárképzésen változtatni kell Klebersberg ösztöndíjat ki kellene szélesíteni” – fogalmazott Szűcs Tamás.

Az érdekképviselet a javaslatairól tárgyalásokat kezdeményez a minisztériummal.