2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Belföld

Nyomoznak Demeter Márta ellen

Hivatali visszaélés gyanújával elrendelte a nyomozást Demeter Márta titoksértési ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség.

  • Nyomoznak Demeter Márta ellen

Az LMP-s politikus a gyanú szerint titkosított katonai információkat hozott nyilvánosságra, miután a kecskeméti bázison betekinthetett az iratokba. Az LMP áll a vizsgálat elé.

Hogyan történhet meg, hogy a Magyar Honvédség Airbus A-319 repülőgépe kiképző repülés keretében szállítja a miniszterelnök családtagját? - tette fel az írásbeli kérdést Demeter Márta októberben a honvédelmi miniszternek és a vezérkari főnöknek. Az LMP-és képviselő előzőleg a kecskeméti bázison katonai iratokba tekinthetett bele.

Mint később kiderült, a honvédségi gépen nem a miniszterelnök lánya utazott haza Ciprusról, hanem egy százados gyermeke, akit jogszerűen szállított a katonai gép.

A Fidesz szerint Demeter Márta olyan információkat hozott nyilvánosságra, amelyek büntetőjogi felelősséget is felvethetnek.

Az LMP politikusa még októberben kérdezte írásban a honvédelmi minisztert, hogy miért a honvédség gépével hozták haza Ciprusról Orbán Viktor egyik lányát. Később kiderült, hogy csak névegyezőségről van szó, a honvédségi géppel egy ENSZ-misszióban szolgálatot teljesítő magyar katona lányát hozták haza, aki szabályosan tartózkodott a repülőgépen.

„Demeter Márta bebizonyította, hogy ő a nemzetbiztonsági kockázat, ezért mindenféleképpen mennie kell a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki posztjából és magából a bizottságból is, és mivel parlamenti képviselői minőségében követte el ezeket a visszaéléseket, ezért le kell mondani parlamenti képviselői mandátumáról is” – nyilatkozta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. 

Az LMP társelnöke nem mondott le. Demeter Márta kitartott amellett, hogy nem ő, hanem épp a Honvédelmi Minisztérium sértett titkot azzal, hogy kérdésére leírta, kik utaztak a repülőn.

Az LMP-t nem lepte meg az ügyészségi nyomozás híre. Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: Demeter Márta áll az ügyészségi vizsgálat elé.

„Várható volt, hogy ez elindul, hiszen a Fidesz több politikusa tette meg ezt a feljelentést. Demeter Márta is áll a vizsgálat elé. Mi abban is bízunk, hogy meg fogják hallgatni Demeter Mártát is az ügyben, ahol kifejtheti az álláspontját” – közölte Schmuck Erzsébet.

„Az ügyben egy magánszemély és négy országgyűlési képviselő feljelentése alapján, a központi nyomozó főügyészség november 6-án, hivatali visszaélés bűntette miatt rendelt el nyomozást” – nyilatkozta a Hír TV-nek Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

„Mind az iratbetekintésem teljesen törvényesen zajlott, mind pedig az írásbeli kérdéseknek a feltétele” – mondta Demeter. 

Demeter Mártát egy magánszemély és a Fidesz képviselőcsoportja is feljelentette, az ügyészség pedig a titoksértési ügyben a nyomozás megindításáról döntött.

A titoksértési ügy miatt egyébként Kövér László házelnök az LMP-és politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárását kezdeményezte az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!