2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Nyomoz a NAV Rogánék után

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Rogán Antal

Hír TV

2018. március 19., hétfő 13:03, frissítve: hétfő 16:49

Utolérte az unió csalás elleni hivatala Rogán Antal körét is, a brüsszeli testület vizsgálata alapján a NAV nyomoz a kancelláriaminiszterhez köthető mobilaláírás ügyében. Csík Balázs és Lengyel Csaba, Rogán Antal partnerei egy cégen keresztül negyedmilliárd forintnyi EU-s támogatást vettek fel kutatásra. Az adóhatóság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával indított eljárást.

Csík Balázs, Rogán Antal üzlettársa a propagandaminiszter feltalálótársaként lett ismert - közösen szabadalmaztatták találmányukat, amellyel digitálisan lehet dokumentumot szignálni. Csík Balázs céges szekere jól gurul a fideszes kormányok idején, a Hunguard Kft. egyedüliként auditálhatta a közműcégek számlázási rendszerét. A társaságból azonban negyedmilliárd forintnyi osztalék kikerült, majd tulajdonosnak beszállt egy offshore cég.

A körülmények rendkívül furcsák. Csík részt vett egy találmány bejegyzésében, amely azután egy cég tulajdonába került. Rogán Antal kilépésekor 80 százalékban egy ciprusi offshore cég került be tulajdonosként, majd 200 milliós osztalékot vett ki a cégből. Meglehetősen furcsa történet. Azt gondoljuk, vagy legalábbis erősen vélelmezhető, hogy összefüggés lehet Rogán Antal és a ciprusi offshore cég között – véli a jobbikos Kepli Lajos.

A miniszter saját állítása szerint feltalálóként vett részt a program szabadalmaztatásában, akkor büszkén nyilatkozott róla. A 2017-es vagyonnyilatkozatából pedig kiderül, hogy 25 millió forintos jövedelemre tett szert általa.

„Kimondhatjuk, hogy az OLAF megállapításokat tett Rogán Antal, a feltalálótársai és a tanulmányuk vagy találmányuk ügyében” – jelentette be Hadházy Ákos, hozzátéve, hogy az ügyészség felkérésére már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomoz az unió csalás elleni hivatalának jelentései nyomán Rogán és köre ügyében.

Az LMP társelnökének számításai szerint tízmilliárd forinthoz jutott a kancelláriaminiszter köre a kutatás-fejlesztésekre szánt pénzből. A harminc projektet két cég végezte. Az egyik a Profi-trade Kft., amely a szignós tervezettel 260 millió forintnyi uniós pénzt kapott.

A különösen nagy költségvetési csalás gyanúját még a magyar ügyészség is elismerte. Az LMP követeli, hogy a Miniszterelnökség hozza nyilvánosságra az OLAF-jelentést, tudjuk meg, hogy Rogánék milyen kutatást végeztek, végeztek-e egyáltalán kutatást. Ezt fontos lenne tisztázni, mert aki a kutatás-fejlesztésből lop, az Magyarország jövőjét veszélyezteti – mondta Hadházy.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda két éve annyit közölt: Rogán Antal a szabadalmában leírt eljárás kifejlesztésére soha nem igényelt és nem is kapott EU-s támogatást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!