2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Nyolc év fegyházat kapott a bicskei gyermekotthon volt igazgatója

Hír TV

2018. november 21., szerda 12:41, frissítve: csütörtök 08:13

Letöltendő szabadságvesztésre ítélték első fokon a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját, aki kiskorúakat rontott meg. A férfira a Székesfehérvári Törvényszék szexuális erőszakért és szexuális visszaélésért 8 év fegyházbüntetést szabott ki. Az egyik nevelőt is bűnösnek mondták ki, de a másfél éves börtönbüntetését próbaidőre felfüggesztették. Az ügyben tucatnyi fiatal vallotta magát áldozatnak.

Állami gondozott gyerekek élnek a bicskei gyermekotthonban, olyanok, akiket valamiért kiemeltek családjukból. A gyermekek gyámja az intézmény igazgatója, akit az otthon alkalmazottai 2011-ben már feljelentettek szexuális zaklatás miatt, a nyomozást viszont megszüntették bűncselekmény hiányában. 2016-ban viszont az egyik gondozott fiú vonat elé vetette magát, az öngyilkosság után barátja ismét feljelentette az igazgatót, akit ezután felfüggesztettek.

Julián – aki szintén áldozat – a RTL Klubnak mesélt arról, hogy mik történtek a bicskei otthonban. „Odajött, megölelt, megsimogatott, adott puszit, éreztette a bizalmát” – mondta.

A fiú arról mesélt, hogy a lakók megbíztak az igazgatóban, úgy érezték önzetlenül szereti őket. „Felállt és odajött mellém, a pólómba nyúlt és a hátamat simogatni kezdte”.

Ez több fiatallal is előfordult, a történet pedig gyakran folytatódott. A jegyzőkönyvek szerint az igazgató simogatta és fogdosta a fiúkat, volt hogy pornófilmet nézett velük és szexuális cselekményekre is sor került. Az esetek után előfordult hogy pénzt, édességet vagy cigarettát adott a kiskorúaknak.

Az elsőrendű vádlott 2016 óta előzetes letartóztatásban van. Az ügyben 12 fiatal vallotta magát áldozatnak. A bíró indoklása szerint a sértettek vallomásai egybehangzóak voltak, az ítéletet pedig az is súlyosította, hogy vádlott többszörösen kiszolgáltatott helyzetű gyerekek ellen követett el szexuális erőszakot és visszaélést.

„A törvényszék 8 évnyi szabadságvesztésre, mellékbüntetésként 8 évnyi közügyektől eltiltásra ítéli.Többnyire fokozottan szeretetéhes gyermekek sérelmére követte el, azok bizalmával visszaélve. Sok gyermek olyan életkorban szenvedett el, ami fokozottan fontos a személyiségüket fejlődése, pszichoszexuális fejlődése szempontjából. Olyan cselekményeket valósított meg, amiket igazgatóként éppen meg kellett volna akadályoznia” – mondta Morócz Emil, a Székesfehérvári Törvényszék tanácselnök bírója.

Az elsőrendű vádlott – aki egyébként Bicske díszpolgára és állami kitüntetést is kapott a munkájáért – csendben hallgatta az ítélet indoklását, néha a fejét ingatta és mosolygott. A bűnösségét tagadta, és nem ért egyet az ítélettel.

A másodrendű vádlott négy gyermeket zaklatott. Az egykori nevelőt másfél év börtönre ítélték, de büntetésért próbaidőre felfüggesztették, továbbá mindkettőjüket, örökre eltiltották a kiskorúak nevelésétől.

Az ítélet nem jogerős, az elsőrendű vádlott egykori igazgató továbbra is előzetes letartóztatásban marad.