2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Novák Katalin: Mélyen hallgatnak a DK európai szövetségesei László Imre ügyéről

MTI

2020. június 30., kedd 13:44

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára levélben hívta fel az európai szocialisták frakcióvezetőjének figyelmét László Imre (DK), a XI. kerületi polgármesterének vállalhatatlan szavaira.

Novák Katalin kedden a Facebookon megosztott levelében az olvasható, hogy a külföldi médiumok, amelyek a magyarországi belpolitikáról rendszeresen tájékoztatják és félretájékoztatják a nemzetközi közvéleményt László Imre felháborító nyilatkozatáról mélyen hallgatnak. Nincs ez másképp a DK európai szövetségesei, az európai szocialisták körében sem - fűzte hozzá.

Az a tapasztalatom, hogy az európai politikusok, így az önök frakciójának tagjai is különös figyelmet szentelnek a magyar belpolitikának. Ebből kifolyólag szeretném felhívni szíves figyelmét László Imre kijelentésre, aki a legnagyobb budapesti kerület polgármestere, a DK elnökségi tagja. A DK-t a hazugságbeszédéről ismert volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vezeti, európai parlamenti képviselőik az önök frakciójában ülnek

- kezdte a levelet az államtitkár.

Felidézte, hogy László Imre, a kerületi testületi ülést vezetve, június 25-én Adolf Hitler eredményeit méltatva azt mondta, "'36-ban vagy '37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után."

Bízom benne, hogy az ön pártjában Adolf Hitler méltatása nem elfogadható. Gondolom, azért nem reagáltak rá eddig, mert az önökhöz hazánkról érkező elfogult tudósítások nem tartalmazzák a magyar baloldal vállalhatatlan kijelentéseit

- fűzte hozzá Novák Katalin, aki azt várja, hogy "a megszokott nyilvánosság és határozottság mellett" ítéljék el László Imre szavait.

"Mivel mindkét magyarországi tagpártjuk nyíltan együttműködik a szélsőjobboldali Jobbikkal, talán ideje megkérdezni, hogy meddig tűri még ezt a szocialisták és demokraták frakciója" - tette fel a kérdést Novák Katalin.

Magyar belügyről van szó az európai szocialisták szerint

Nem kommentálta az Európai Szocialisták Pártja László Imre Hitlert dicsérő kijelentését. A Hír Televízió brüsszeli tudósítójának a tömörülés szóvivője, Victoria Martín de la Torre először azt mondta, nem értenek magyarul, ezért a szöveg sem világos számukra.

Miután a XI. kerület polgármesterének ominózus mondatát angol feliratozással is megkapta a politikus, azt mondta, nem kommentálják az esetet, mert szerintük az belügy. Megkérdeztük a Jobbik EP-képviselőjét is, Gyöngyösi Márton azt mondta, „elintézettnek” tekinti az ügyet.

Zugló szocialista polgármestere szerint azzal, hogy László Imre bocsánatot kért le is van zárva az ügy.

László Imrét azóta hiába keressük nem válaszol kérdéseinkre.

MTI - HírTV