2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Novák Katalin: A legjobb befektetés a jövőbe a tehetségek támogatása

Több mint tíz éve fut a Nemzeti tehetség program, amelyen keresztül jövőre már 3,6 milliárd forint jut a fiatal magyar tehetségek támogatására – jelentette be tegnap Novák Katalin. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára lapunknak azt mondta: Kárpát-medence-szerte támogatnak úgynevezett tehetségpontokat, de már az óvodásoknak is kínálnak lehetőségeket.

  • Novák Katalin: A legjobb befektetés a jövőbe a tehetségek támogatása

– Magyarország gazdag ország, mert rengeteg tehetséges fiatal van hazánkban. A tehetséget azonban fel is kell ismerni és segíteni kell kamatoztatni – mondta tegnap Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) és az államtitkárság között létrejött straté­giai együttműködés aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. – Újabb fokozatba lép az együttműködésünk a Matehetsszel, és ezt a mostani megállapodásunk jelzi – tette hozzá Novák Katalin, és hangsúlyozta: a tehetségek támogatása a legjobb befektetés a jövőbe, ami szinte mindig megtérül.

Az eseményen átadták az állami és civil együttműködéssel megvalósult Tehetségházat, amely a szervezet székhelyéül szolgál majd. – A tehetséges gyermekek támogatásához kell olyan hely is, ahol a fiatalok találkozhatnak és az őket segítő szakemberek dolgozhatnak – fejtette ki az államtitkár.

– Az itt zajló munka révén sok magyar tehetség érezheti majd, hogy nincs egyedül, és családja mellett a szélesebb közösség, a társadalom is támogatja

– fogalmazott Novák Katalin.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy közel háromszázmillió forintból valósult meg a Tehetségház építése, ami a tehetséggondozó szervezeteket 15 éve koordináló Matehetsz és a kormány tízéves együttműködésének új eredménye. Emlékeztetett, hogy több mint tíz éve fut a Nemzeti tehetség program, amelyen keresztül jövőre már 3,6 milliárd forint jut a fiatal magyar tehetségek támogatására.

– Mintegy 230 ezer adózó ajánlotta fel idén a Nemzeti tehetség programra személyi jövedelemadója egy százalékát, és ezt a kormány kiegészíti. A kezdeti években ötven-ötven százalék körül volt az arány, de ma már a nagyobb részt az állami hozzájárulás teszi ki – nyilatkozta Novák Katalin lapunknak a támogatási összegről.

Az államtitkár a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, hogy a Nemzeti tehetség programnak folyamatosan vannak eredményei.

– Rendkívül jól teljesítenek a magyar fiatalok. Nemcsak a tudományokban, de más területeken is. A tudományos diákolimpiák mellett ugyanis művészeti és sportversenyeket is támogatunk, sőt különféle szakmai megmérettetéseken is egyre jobban szerepelnek tehetségeink. Van, aki szakács- vagy cukrászversenyen teljesít kiemelkedően – sorolta a politikus a programban érintett területeket, hozzátéve, hogy egyszeri támogatással is segítenek a fiataloknak: ebből van, aki hangszert vesz, más egy tanulmányi versenyre való kiutazását vagy valamilyen informatikai eszköz beszerzését finanszírozza az összegből.

– Kárpát-medence-szerte támogatunk úgynevezett tehetségpontokat, de a tudományos diákköri konferenciák vagy szakkollégiumok – például a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat – támogatása is a Nemzeti tehetség program keretében zajlik, sőt óvodások számára is vannak programok – fejtette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár lapunknak, és beszámolt az idei év újdonságáról, hogy olyan kiemelkedően tehetséges magyar fiatalokat segítenek, akiket a világ legjobb egyetemei valamelyikére vettek föl. – Ez a Stipendium peregrinum ösztöndíjprogram, aminek révén idén 17 hallgató vághat neki az első szemeszternek valamelyik vezető külföldi felsőoktatási intézményekben – mondta Novák Katalin lapunknak.

 

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Kapcsolódó anyagok:

Átadták a Matehetsz Tehetségházat

Magyar Nemzet, Hír TV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!