2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Belföld

Novák: Gyerekek nélkül nincs magyar jövő

Gyerekek nélkül nincs magyar jövő, ezért kell segíteni a családalapítás előtt álló fiatalokat, és a már gyermeket nevelőket - erről a családokért felelős tárca nélküli miniszter beszélt a parlamentben. Novák Katalin az otthonteremtési akcióterv módosításáról szóló előterjesztés során elmondta, 2010 óta azon dolgozik a kormány, hogy Magyarországon könnyebb legyen gyermeket vállalni, és hogy minél többen saját tulajdonú otthonhoz jussanak.

  • Novák: Gyerekek nélkül nincs magyar jövő

Novák Katalin az otthonteremtési akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat sorolta a parlamentben csütörtökön. Így például az új építésű lakások áfája 27-ről 5 százalékra csökken, akik pedig CSOK-kal vásárolnak lakást, azoknak eltörlik a 4 százalékos illetéket, valamint visszaadják az 5 százalékos áfát. Beszélt arról is, hogy kormányrendeletben szabályozzák majd a több generációs otthonok létrehozását, így például tetőtérbeépítéshez is felvehető lesz az új otthon vásárlásához igénybe vehető csok.

A gyermekes családok pedig jövő januártól visszaigényelhetik a lakásfelújítás költségeinek felét, maximum 3 millió forintot. 

"Azért is vezettük be a CSOK-ot és az otthonteremtési programot, mert az otthon megteremtése a gyermekvállaláshoz is hozzájárul. A családnak, a gyermekeknek biztos jövőt elsősorban akkor tudunk tervezni, hogyha biztos fedél van a család feje felett. Most a járvány, és annak gazdasági következményei azt követelik, hogy további erőfeszítéseket tegyünk a családok otthonteremtésének támogatása és az építőipar ezen keresztül a gazdaság lendületbe hozása, lendületbe tartása érdekében"

- mondta Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter. 

Az ellenzék azonban kritizálta a kormány otthonteremtési programját. A jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint az ország demográfiai és az otthonteremtési szempontból kátyúban van.

"Otthonteremtésről beszél az a kormányzat, amelyik semmit nem tett azzal szemben, hogy egy átlagos fővárosi albérletár 150-160 ezer forint plusz rezsiig ment fel, az Önök regnálása alatt"

- vélekedett Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. 

Az MSZP szerint a javaslat jó, csak kevés. A párt frakcióvezető-helyettese szerint épp a szegény családokat zárja ki a támogatásból a kormány.

"Azok, akik egyedülálló nőként nevelik a gyermekeiket, megözvegyültek, ahol csak a férfinak van munkája, tehát az egykeresős család és minden olyan szegény család is kimarad, amelyik nem tudja teljesíteni a támogatások elnyerésének feltételeit"

- fogalmazott Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A KDNP szerint éppen azok kritizálnak, akik 2010 előtt megvontak minden családtámogatást. A jelenlegi kormány viszont még további családpolitikai intézkedésekre készül. 

"Megyünk előre, és természetesen, ahogy a miniszter asszony is elmondta, ezzel az intézkedéssorozattal sem zárul le a családtámogatási politikánk, hanem majd megyünk tovább és folyamatosan nézzük, hogy hogyan tudjuk segíteni a családokat"

- mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője. 

Hozzátette: a kormány kiszámítható családpolitikájának köszönhetően nő a házasságok száma és a gyermekvállalási kedv is.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!